Kaevurid nautisid Toilas vägevat rahvapidu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevuritest ja nende pereliikmetest koosnenud publik Toila pargis ei erinenud teistest Maarjamaa hilissuvistest üritustest osasaajatest. Ikka tuleb igaks juhuks appi võtta vihmavarjud ja -keebid.
Kaevuritest ja nende pereliikmetest koosnenud publik Toila pargis ei erinenud teistest Maarjamaa hilissuvistest üritustest osasaajatest. Ikka tuleb igaks juhuks appi võtta vihmavarjud ja -keebid. Foto: Toomas Huik

Ida-Virumaal Toilas laupäeva õhtul kaevurite päeval koos peredega pidutsenud tuhanded kaevurid elu üle ei kurda. Kaevuritöö toob pere lauale leiva ja tuleviku pärast nad kartma ei pea. Seepärast maa-alused töömurdjad pidutsedes ennast tagasi ei hoidnud – aasta suurimal peol ei saa ju ometi koonerdada.

Mina ei kurda ega karda oma töö pärast, ütleb 19 aastat kaevurina töötanud sillamäelane Aleksandr Jegorov (37), kui koos sõpradega õhtul Toila laululava esisel mäeseljakul Tõnis Mäe esinemise algust ootab.
Pidupäeva puhuks on isa eeskujul kaevuriks läinud Je­gorov tõmmanud endale selga soliidse beeži triiksärgi ja samas toonis viigipüksid. «Tööd on nii palju, et otsa ei paista, ja palk on korralik,» ütleb Narva karjääris töötav mees.
Korralik palk tähendab tema sõnul seda, et kohusetundlik töömees saab kuus 15 000 krooni, parimad paar tuhat rohkemgi. «Kui masinad on remondis, saame miinimum 9000. Praegu on see korralik teenistus,» ütleb ta. «Aga töö on raske.»
Jegoroviga nõustuvad tema sõbrad, kes ise samuti aastaid tagasi kaevurina töötasid, kuid majandusbuumi ajal paremat teenistust otsima läksid.
«Aga nüüd, kui tahaks tagasi, enam ei võeta, sellest on kahju,» kostavad sõbrad pooleliitristest purkidest Saku õlut rüübates. Pildistamise ajal peidavad mehed need viisakalt ära.
Jegorov oli vaid üks ligi 3000 kaevurist, kellele Eesti Energia alluvusse kuuluv Eesti Põlevkivi laupäeval Toila pargis uhke peo korraldas. Sedapuhku juba kümnendat korda. Aastatega on see üritus saanud kuulsuse kui Ida-Virumaa suve suurim rahvapidu, kuhu tulevad eribussid Kohtla-Järvelt, Sillamäelt, Narvast ja Ahtmelt.
Kokku osales hommikul kell üksteist alanud üritustel peredega koos umbes 6000 inimest. Alustuseks võitis kaevuritest koostatud jalgpallimeeskond endisi Eesti koondislasi, keda esindas ka praegune rahvuskoondise peatreener Tarmo Rüütli.
Järgnesid muud üritused, mille kulminatsioon on eeskujuliku töö eest kuldmärgi saanud 11 kolleegi autasustamine. Õhtul kell viis, kui mitmed staažikad kaevurid end juba pikast päevast väsinuna minekule sättisid, avati Toila park rahvapeoks ka kõigile teistele külastajatele.
Kokku külastas korraldajate hinnangul õhtu jooksul üritust ligi 15 000 inimest. Kümnete julgestuspolitseinike teravdatud valve all toimunud üritus lõppes ilma suuremate vahejuhtumiteta. Nagu juba aastaid sellel üritusel tavaks olnud.

Kuldmärgi saajad
•    Nadežda Khmeleva, Põlevkivi Raudtee jaamaülema asetäitja
•    Aleksandr Lassikov, Viru kaevanduse allmaa koristustööline
•    Viktor Sarakvaša, Viru kaevanduse vanemmehaanik
•    Väino Urlih, Viru kaevanduse allmaa läbindaja
•    Toomas Nurklik, Estonia kaevanduse mäetööde projekteerija
•    Valter Sildnik. Estonia kaevanduse lukksepp-elektrik
•    Viktor Požidajev, Estonia kaevanduse mäemonteerija
•    Valeri Panov, Narva karjääri ekskavaatorijuht
•    Sergei Kalabuhhov, Narva karjääri peainsener
•    Sulev Karu, Aidu karjääri kallurijuht
•    Igor Ignatovets, Aidu karjääri mäetöödejaoskonna juhataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles