Masu ajab inimesed kalmistutele vargile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuru kalmistu.
Juuru kalmistu. Foto: Toomas Huik

Ajalugu kordub – eelmisel nädalal hauarüüstajate ohvriks langenud Juuru kalmistul toimus samalaadne kuritegu viimati esimese Eesti Vabariigi suure majanduskriisi ajal, kirjutab Risto Berendson ajalehes Postimees.

«Vaatasin kirikraamatust järele ja selgub, et viimati oli nii surnuaial rüüstamas käidud 1931. aastal,» ütleb EELK Juuru koguduse õpetaja Tauno Kibur. See oli aeg, mil kogu maailmas ja Eestis möllas majanduskriis. Nii nagu nüüdki, kui metallivargad Raplamaal Juurus kokku 34 malmist hauaristi kaubikusse lappisid ja metalli kokkuostu sõidutasid.

Esialgu arvati varastatud ristide arvuks 31, ent reedel avastas kalmistuvaht veel kolm murtud ristiga hauda. Lisaks need surnuaial kahes hunnikus olnud 18 risti, mida vargad teadmata põhjustel ei jõudnud oma kaubikusse laduda.

Samasuguse käekirjaga vargad tegutsesid ka Läänemaal, kus Piirsalu kalmistult viidi ära üheksa malmristi, ja Kullamaal, kus maha murti 29 ja minema jõuti vedada neist 22. Politsei kahtlustab, et tegemist on ühe jõuguga.

Politsei teatel on masu ajal sagenenud muudki vargused kalmistute haudadelt, näiteks Viljandimaal Tarvastu kalmistul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles