BOE konverentsil avastati hiphoppi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kirjandusmuuseumi etnomusikoloogia osakonna juhataja Triinu Ojamaa kaasas «Battle of Estonia» Skype’i-konverentsil osalejad otsapidi ka oma uurimistöösse, millest peaks selguma meie arusaamine hip-hopi sõnumist ja olemusest.
Eesti Kirjandusmuuseumi etnomusikoloogia osakonna juhataja Triinu Ojamaa kaasas «Battle of Estonia» Skype’i-konverentsil osalejad otsapidi ka oma uurimistöösse, millest peaks selguma meie arusaamine hip-hopi sõnumist ja olemusest. Foto: Margus Ansu

Viperustest hoolimata peavad laupäeval toimuva «Battle of Esti» (BOE) korraldajad Eesti esimest hip-hopi-teemalist Skype’i-konverentsi õnnestunuks, kuigi osalisi oli vaid tosina jagu.

Esmaspäeva hilisõhtul kogunesid vähesed breigi- ja muidu huvilised arvutikuvarite ette ning vestlesid Skype’i vahendusel hiphopiga seotud teemadel. Kuigi konverentsi oli kohati halva helikvaliteedi tõttu raske jälgida, jäid korraldajad kahetunnise vestluse tulemustega rahule.

Projekti tehnilise poole eest vastutanud Andres Alla arvates oli üritus üle ootuste edukas. «Olime vägagi üllatunud – ootasime heal juhul viit osalejat, aga lõppkokkuvõttes oli neid peaaegu tosin,» oli Alla rahul.

Samuti ei tekkinud ühtegi suuremat tehnilist probleemi, mis oleks vestluse sootuks katkestanud.

Naistel on oma koht

Breiktantsufestivali BOE toetaja Skype’i soovil korraldatud ürituse peateema «Kas naistel on hiphopis kohta?» valis välja Eesti Kirjandusmuuseumi etnomusikoloogia osakonna juhataja Triinu Ojamaa.

Osalejate arvust ja vähesest tagasisidest hoolimata jäi muusikateadlane Ojamaa konverentsiga rahule. «Eesmärk polnudki teha süvajäreldusi naiste ja hiphopi seotuse kohta,» pidas Ojamaa tähtsamaks hoopiski seda, et probleem naiste kohanemisraskustest hiphopimaailmas saaks teadvustatud.

Konverentsil osalenud peamiselt breikarite arvamused jagunesid kaheks – leidus neid, kes pidasid hiphoppi ja breiki naiste jaoks liiga mehelikuks, teised aga ei pidanud seda õrnemale soole takistuseks.

Kogu kõneseltskond oli aga nõus sellega, et kena on vaadata naisi hiphoppi tantsimas. «Nii et üks nurgake hiphopis on olemas ka naiste jaoks,» oli Ojamaa rahul.

Ühtlasi kogus muusikateadlane materjali uurimistöö jaoks, et vastata küsimusele, kas kohalikud ikka saavad aru afroameerika juurtega hip-hopi sõnumist ja olemusest.

Praeguste analüüsitulemuste kohaselt läheb naise sõnul Ameerika räpi sisu kindlasti kaotsi. «Sealne räpp on üsna ühiskonnakriitiline ning selle mõistmiseks peab ka ühiskonda tundma,» arvas Ojamaa. Samas leidis naine, et kohaliku hip-hopi sõnum jõuab kindlasti kohale, sest nii muusika tegijatel kui ka vastuvõtjate probleemidel on ühised juured.

BOE järgmine netikonverents toimub neljapäeval algusega 20.45 ja teemaks on «Hip-hopi brändid: kohustus või vaba valik».

Et heli kvaliteet oleks parem kui esimesel konverentsil, selleks ei saa korraldajad suurt midagi teha. Alla arvates sõltub palju ka kasutajast, kes peab eelnevalt oma programmi õigesti häälestama.

Uus tehnoloogia

Konverentsi korraldamisel kasutatud Skypecast on üks uuemaid netisuhtluse tehnoloogiad, mille abil on võimalik korraldada konverentsi kuni saja inimesega. Osalemiseks piisab vaid kiirest internetiühendusest, mikrofoniga kõrvaklappidest ja Skype’i programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles