Moekunstnik: Evelin Ilvese riietus oli katastroof

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiproua Evelin Ilves
Presidendiproua Evelin Ilves Foto: Liis Treimann

Presidendiprouasid Helle Merit ja Ingrid Rüütlit rõivastanud moekunstnik Kai Saar nimetas meie uue presidendiproua Evelin Ilvese riietust Inglise kuninganna visiidi ajal etiketivastaseks.

«Me ei avaldanud piisavalt austust kuningannale oma väljanägemisega,» arvab moekunstnik Kai Saar pärast seda, kui oli näinud meie presidendiproua Evelin Ilvese tualette Inglise kuninganna visiidi ajal, kirjutas SL Õhtulehe reporter Kirsti Vainküla.

«Olen pannud kuninglike visiitide rõivastust kokku nii Helle Merile kui ka Ingrid Rüütlile, mulle hakkasid silma kogenematus ja möödalaskmine. Oleme näinud kolm päeva, kuidas Inglise kuningakoda rõhutab traditsioone ja väärikust. Kahjuks me pole sellele austusavaldusega vastanud,» ütleb Saar.

Kuninganna Elizabethi visiidi ajal võis presidendi abikaasat Evelin Ilvest näha kolmes erisuguses riietuses.

Neljapäevasel tervitustseremoonial Kadrioru lossis kandis presidendi abikaasa lillakat tooni kostüümi ja roosasid lipsuga kingi. Sellega pääses proua Ilves isegi Briti ajalehte The Times.

«Igav maasikavahu värvi riietus,» hindas eilne ajaleht ja näitas lisaks näpuga veel ühele suurele möödapanekule – Evelini katmata peale. «Ainsana on kindel see, et proua Evelin Ilvesel polnud kübarat,» toonitas leht.

Moekunstnik Kai Saar täpsustab siiski, et etiketireeglite järgi ei ole omas kodus kübara kandmine kohustuslik. Küll aga häiris teda Evelin Ilvese kostüüm.

«See ei olnud stiililiselt kooskõlas meie etiketiga. Eelkõige valge krae ja mansetid! Kogenud silm ütleb, et see tõi figuuri puudused pigem esile, kui varjas neid,» sõnas Saar rõivastuse kohta, mis koos lokisoenguga pani meie noorele presidendiprouale (38) vähemalt kümme aastat juurde.

Miinuspunktid saab Evelin Ilves ka õhtuste tualettide eest. Briti suursaadiku vastuvõtul Kumus oli Evelinil seljas liigkitsas kleit, mis iga ülearuse kehavoldikese välja joonistas.

Samuti ei meeldinud Saarele Evelini hõljuv organzast ja siidtaftist kleit riiklikul õhtusöögil Mustpeade Majas.

«Õhtukleit oli ülepakutud, liiga pikk slepp, see mõjus kuidagi… Me peame siiski arvestama, keda me vastu võtame. Kuna meil on visiidil 80-aastane auväärne daam, siis me mitte ei lähtu trendidest, vaid klassikalisest elegantsist. Kahju, et need valusad apsud olid meil rahvusvahelised. Inglased vaatavad seda väga täpselt, Inglismaa on ju väga konservatiivne. Oleme ju Ida-Euroopa, uustulnukad, kes seda enam peaksid arvestama etiketti. Moešõudel võime arvestada trende, kuid diplomaatilisel etiketil on teised reeglid,» on üle 20 aasta rahvusvahelise etiketiga tegelnud Saar halastamatu ja soovitab Evelin Ilvesel julgesti kuulata kogenud inimeste nõuandeid.

«Siin on koht, kus enda mina tuleb maha suruda,» teab ta ja tõdeb kahjutundega, et Leedu presidendi abikaasa ja Läti naispresidendi rõivastus jättis talle palju parema mulje.

«Mul on kahju, et Läti ja Leedu olid meist palju ees. Kui meie prouad Meri ja Rüütel olid väga ilusti lihvitud, siis praegune, uus, jätab Ärma talu perenaise mulje,» tõdeb Saar.

Moekunstnik Tiina Talumees ütleb, et kõik riided õmbles ta siiski kooskõlas Evelin Ilvesega.

«Tema figuur ei võimalda väga palju. See oli parim, mida teha sai,» tunnistab Talumees.

«Midagi teha ei anna, inimene on inimene. See on teema, millest ma eriti ei räägiks. Inimesele ei saa ka öösärki teha, kus oleks võimalik kõike varjata. See lahendus oli siiski parem. Kleit oli sellisest materjalist, et kui ta oleks olnud laiem, oleks ta olnud nagu väike vanaema,» seletab Talumees.

Etiketiõppejõud Maaja Kallast arvab, et kuna Evelin Ilves on ametis olnud alles kaks nädalat, tuleks talle möödalaskmised andestada.

«Kas välisministeeriumil ei ole siis mingit reglementi selleks puhuks? Inimene ju alles sai presidendiprouaks, ta pole veel kõike jõudnud. Minu meelest ta oli glamuurne ja täitsa tore. Kostüüm võib tunduda võõras, aga las ta olla võõras,» kaitseb Kallast presidendi abikaasat Evelin Ilvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles