Dajan Ahmet innustas kaaslasi vaatama üles tähtede poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dajan Ahmet Andres Ehini kirjutatud ning Jaanus Rohumaa lavastatud etenduses «Tagaaetav», mida mängiti 2000. aasta suvel Lelle mõisas.
Dajan Ahmet Andres Ehini kirjutatud ning Jaanus Rohumaa lavastatud etenduses «Tagaaetav», mida mängiti 2000. aasta suvel Lelle mõisas. Foto: Peeter Langovits

Laupäeval rängas liiklusõnnetuses hukkunud näitleja ja lavastaja Dajan Ahmet oli kolleegide sõnul erakordselt tundlik isiksus, kes pürgis tähtede poole ja pennide pärast poris ei tuhninud.

Sel reedel oleks pidanud Rakveres esietenduma Üllar Saaremäe lavastatav tükk «Oscar ja Roosamamma. Kirjad Jumalale» Ahmetiga peaosas.

Augustis SL Õhtulehele antud intervjuus märkis Ahmet, et vabakutselisena mööda suvepäevi ja pidusid ringi jooksmise asemel eelistab ta nüüd kindlat töökohta ja kindlaid rolle.

Avariisse sattus Ahmet Komöödiateatri trupiga, kellega koos sõideti Vanemuisesse etendusele «Pahad poisid». Ahmetile oli see esimene koostöö Komöödiateatriga. Esialgu pakuti sama rolli Hendrik Normannile, kes viimaks ikkagi ära ütles, ning nii kutsus tüki lavastaja Peeter Volkonski truppi Ahmeti.

Tähtede poole

Dajan Ahmet oli üks esimesi, kes 1990ndate keskel asutas oma erateatri. Salong Teatri juures tegutses ka lasteteater Trumm, lavastusi tehti nii täiskasvanud vaatajale kui lastele ja noortele. Enamik teatri näitlejatest olid välja kasvanud Salong Teatri all tegutsevast teatristuudiost, mida Ahmet juhendas. Salong Teatri aktiivsem tegevus lõppes 2005. aastal.

«Ühise lennuna olime me üks perekond ning võib öelda, et lahkunud on meie esimene pereliige,» märkis Ahmeti kursusekaaslane Andres Dvinjaninov Eesti Muusikaakadeemia lavakunstikooli 13. lennust.

Samasse Kalju Komissarovi juhendatud lendu kuulusid veel näiteks Allan Noormets, Andres Noormets, Elmo Nüganen, Epp Eespäev, Anne Reemann jt.

«Dajan oli vürtsiks meie koolis. Täiesti erakordne, täiesti eriline inimene,» rääkis Dvinjaninov. «Ta oli väga tundlik inimene. Ta nägi asju teravamalt ja teistmoodi, ta avas meie silmi ja madaldas valuläve.»

Just Ahmetilt kuulis Dvinjaninov esimest korda mõttetera, mida ta oma elumotona armastab välja tuua. Nimelt vana tatari ütlus: «Kes tähte haarab ja seda kätte ei saa, jõuab ikkagi kaugemale kui see, kes penni pärast poris tuhnib.»

«Ega nüüd ei saa enam Dajanilt küsida, kas ta sai oma tähe kätte, aga see polegi oluline. Oluline on üles vaatamine, ja selline tähtede poole vaataja ja nende näitaja Dajan oli. Ta innustas. Ta oli terava ja jõulise pilguga ning alati kaks-kolm sammu eespool,» räägib Dvinjaninov.

Aktiivne tatarlane

Tatari päritolu Dajan Ahmet osales aktiivselt tatari kultuuriühingu Idel tegevuses. Peeter Volkonski räägib, et ega nad Dajaniga kokku saades eriti teatriasju ei arutanudki: «Pigem rääkisime ikka tatari teemadel. Kui kohtusime, siis ma alati tervitasin teda tatari keeles.»

Tatari taust ning islamiusk olid Ahmetile olulised. Volkonski meenutab, kuidas Ahmet mõni aeg tagasi Volga-äärse Tatari Vabariigi pealinnas Kaasanis käis ning kuidas tast seal peaaegu mulla oleks saanud. Nii need asjad siiski ei läinud ja mullat Ahmetist ei saanud.

Komöödiateatri juht Hannes Villemson, kes Ahmetiga alles sel suvel lähemalt tuttavaks sai, meenutab «Pahade poiste» trupi suvist lõpupidu, kus Dajan kaaslastele araabiakeelse palve luges.

«Tatari ja moslemi taust mängisid tema juures kaasa ning nii tutvustas ta meilegi veidi lähemalt islamimaailma,» räägib Villemson. Ühiskondlikult aktiivse inimesena kuulus Dajan Ahmet ka Isamaaliitu.

Dajan Ahmet 22.01.1962-04.11.2006

• 1988 lõpetas Eesti Muusikaakadeemia lavakunstikateedri 13. lennu

• 1988–1989 näitleja Ugalas

• 1990–1992 näitleja Noorsooteatris

• 1989–1992 lavastaja VAT Teatris

• 1992. aastal asutas Ahmetov Managmenti, millest 1994 aastal kasvas välja Salong Teater. Lisaks juhtis Salong Teatri juures tegutseva lasteatri Trumm tegevust. Salong Teatri aktiivsem tegevus lõppes 2005. aastal

• Alates 2006. sügisest näitleja Rakvere teatris

• Kuulus Tatari kultuuriühingusse Idel, rahvusvahelisse rahvuskultuuride ühendusse Lüüra ja erakonda Isamaaliit

• 1999. aastani kandis perekonnanime Ahmetov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles