Endine sõltlane sai riigilt kopsaka ennetusraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Ida-Virumaal tegutsevad mittetulundusühingud on nördinud justiitsministeeriumi otsusest eraldada projektiraha kahtlase taustaga mehele.

Ministeerium otsustas toetada endise alkoholi- ja uimastisõltlase rajatavat sotsiaalse adaptatsiooni keskust (SAK) 231 375 krooniga vaatamata narkoennetusega tegelevate ühingute korduvatele hoiatustele.

Mehe koostatud projekt näeb ette tööoskuste õpetamist ja tavaellu naasmist vanglast vabanenud endistele uimastisõltlastele. Aastaid uimasti- ja aidsiennetusega tegelenud riigikogu liige Nelli Kalikova nimetas otsust idiootlikuks.

Tema väitel on kohtulikult karistatud mehe näol tegemist suurekaliibrilise suliga, kes korduvalt lihtsameelseid ametnikke petnud. «Tema eesmärk on inimesi nöörida,» kinnitas ta. «Ta on must kuju, kellega me veel näeme vaeva.»

Hiljuti kirjutas mehe tegudest Narva ajaleht Krengolmski Prospekt. Muu hulgas kirjeldab artikkel juhtumit, kus ta võltsis oma ülemuse Tatjana Magerova allkirja oma iseloomustusel ja soovitusel, mis võimaldanuks tal tervisekaitseinstituudilt raha taotleda.

Toona jäid mehe rahataotlused rahuldamata ning hiljem on keeldunud teda toetamast Hollandi fondid.

Must minevik

Mees ütles Postimehele, et allkirjavõltsimise lugu on täielik vale endiste kaastöötajate poolt. «See on konkurents,» väitis ta, «nad pole suutnud tuua ühtki fakti võltsimise kohta ja nende antud iseloomustus on mul olemas.»

MTÜ Sind Ei Jäeta Üksi, kus mees töötas, on endist kolleegi ministeeriumile iseloomustanud kui konfliktset ja allumatut töötajat, kes ei pidanud kinni distsipliinist ning kelle peale pidevalt kaevati.

Ka HIV/aidsi ja narkomaaniavastaste organisatsioonide Asjatundjate Kogu pöördus ministeeriumi poole palvega mehele raha mitte eraldada.

«Ta ei ole võimeline tegema mingisugust sotsiaalset rehabilitatsiooni, kuna tema enda sotsiaalne rehabilitatsioon narkomaanina on ebaõnnestunud,» väidab Asjatundjate Kogu koordinaator Sirle Blumberg kirjas.

Narva volikogu liige, endine politseiprefekt Artur Pärnoja on kohalikus lehes maininud, et nimetatud keskusest on targem eemale hoida. Nelli Kalikova hinnangul on ministeeriumi ametnikud otsuse langetamisel lihtsalt lapsikud olnud. «Ja sellise otsuse teeb justiitsministeerium, kes saaks inimese tausta ühe näpuliigutusega kontrollida!» imestas ta.

Vastas tingimustele

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna nõunik Anu Leps kinnitas Postimehele, et SAKi projekt valiti välja, kuna see vastas kõigile vajalikele tingimustele, oli põhjalik ning suunatud just õigele sihtgrupile. «Pärast projekti väljavalimist kontrollis komisjon veel kord põhjalikult projektipartneri tausta ja tegeles Nelli Kalikova kaebusega,» selgitas ta.

Leps lisas, et süüdistus eelmise tööandja allkirja võltsimises ei leidnud kinnitust ning kriminaalhooldusest anti mehe kohta positiivne iseloomustus. Leps ütles, et mees on käitunud korrektselt ning kõigist tähtaegadest alati kinni pidanud. Ka oli projektil olemas vajalik kaasrahastus 30 protsendi ulatuses Narva linnalt.

Selle nädala alguses selgus aga, et Narva linn vaatab kaasrahastamise otsuse uuesti üle ning otsuse selgumiseni on peatatud ka ministeeriumi tehtavad väljamaksed mehele. Siiani on SAK kätte saanud 60 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles