Robotkala ja kodujuust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stepan Karja
Stepan Karja Foto: Postimees.ee

Uudissõnade õigekirjast ajakirjanduses

Kuu aega tagasi teatasid ajalehed: «Alaealine pervert tuvastati fotoroboti abil.» Vaevalt tõukas selline teade kedagi pingsale mõttetööle – kas tõesti on teaduse ja tehnika areng jõudnud nii kaugele, et mingi aparaat annab teada tagaotsitava isiku.

Sellist mõtet ei saanud tekkida, sest juba aastakümneid nimetatakse fotorobotiks nii seadeldist, mis ette antud tunnuste järgi koostab inimese näo kujutise, kui ka selle tööriista produkti, ajalehtedes avaldatud näopilti.

Arvatavasti ei ole sellest tõsist segadust tekkinud. Suusõnal on kasutatud ka loogilist sõnavormi robotifoto – olen seda kuulnud raadiosaates –, kuid paberile panduna ei ole kohanud. Ilmselt parandavad keeletoimetajad «õigeks» (inglise ja vene keele survel?), nagu nad veel mõni aastas tagasi kippusid laeva kiiruse ühikule sõlmele lisama sõna «tunnis».

Nii ei jõudnud kirjapilti ka ülemöödunud aastal olümpiaülekannetes korduvalt kõlanud väljend finišifoto, ajalehtedes pöörati sõnaosad ümber ja mustvalgel seisis: «Jooksjate järjestuse pani paika fotofiniš.» Sest nii on alati olnud, mis sest, et eesti keelele sobimatul kujul.

Võib juhtuda, et ühel päeval kukub nutikale inimesele õun pähe ja lööb kõik klaariks – uudisasja mõistetakse kohemaid ratsionaalselt kasutada ja ka sobiva sõnaga nimetada.

Mõnikord kulub natuke aega. 30 aastat tagasi nimetati mitmeteistkümnele ruutmeetrile mahtuvat tehnikaimet elektronarvutusmasinaks. Sõnalohe ajas keeletundlikud inimesed kihevile. Mõttevahetuste ja konkursside tulemusel jäi mõneks ajaks käibele Manivalde Lubi pakutud «raal», kuid sellel ei olnud pikka iga, ilma vastuseisuta võttis koha sisse asjakohane termin «arvuti».

4. novembri Postimehes Arko Oleski huvitavas loos võib leida lausekatke: «Tartu teadlaste rühm lõi kahe aasta eest 16 uimega kalaroboti.» Kontekstiväliselt võiks uudissõna nõutuse tekitada, et millega on tegu – kas see agregaat on mõeldud kalapüügiks, -transpordiks, kalade töötlemiseks või säilitamiseks jms. Lehelugu küsitavusi ei põhjusta, sest juba pealkiri nimetab katseriista robotkalaks ning lugu selgitab üksikasjalikult selle otstarbe.

Koos eelmise ajastuga on jäänud tagaplaanile palju veidraid väljendeid koos nähtusega, mida need väljendasid, sageli on moondunud mõiste saanud tagasi endise nimetuse, alustades kas või individuaalelamust. Küllap kord leitakse suupärane nimetus ka alaealiste asjade komisjonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles