Joel De Luna pääses vanglast välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel de Luna
Joel de Luna Foto: Peeter Langovits

Narkoäri ajamise eest vangi mõistetud mustanahaline endine laulja Joel De Luna Montas pääses täna hommikul vanglast välja, mees soovib Eestisse edasi jääda ja esitas elamisloa taotluse.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Mart Siilivaski sõnul oleks De Luna kolme aasta pikkune karistus pidanud lõppema 3. detsembril, kuid kuna see jääb pühapäevale, siis vastavalt eeskirjale vabastati karistuse ära kandnud kinnipeetav puhkepäevale eelnenud argipäeval.

«Mees pääses vabadusse reede hommikul kell 10,» lisas Siilivask.

De Luna oli nõus ära kandma kogu talle kohtus mõistetud karistuse ega kasutanud õigust taotleda ennetähtaegset vabastamist.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti pressiesindaja Anne-Maarja Olei sõnul on Joel de Luna puhul pärast vabanemist kaks erinevat käitumisvõimalust.

«Kui kõnealusel isikul leitakse olevat seaduslik alus Eestis viibimiseks, võib ta riiki edasi jääda, ning juhul, kui seaduslik alus puudub, saadetakse ta riigist välja. Seega, kui Joel De Luna saab Eesti elamisloa, võib ta riigis viibimist jätkata,» ütles Olei.

Tema sõnul on De Luna elamisloa taotlus praegu menetluses ning otsust pole veel tehtud.

«Teine võimalus on see, et Joel De Lunale elamisluba ei anta. Sel juhul peab isik riigist lahkuma. Riigist väljasaatmiseks võib isiku väljasaatmiskeskusse paigutada,» ütles Olei.
Ameerika Ühendriikide ametivõimud vahistasid De Luna juba 2003. aasta detsembri alguses, mida loetakse mehele mõistetud kolmeaastase vanglakaristuse alguseks.

Tallinna linnakohus kinnitas karistuse kokaiini salaveo eest De Lunale ja tema endisele abikaasale Victoria De Luna Montasele mullu 16. novembril.

Kohus karistas Joel De Lunat (41) kolmeaastase reaalse vangistusega ning tema eksabikaasat, tippmodelli Carmen Kassi õde Victoriat (30) sama pika tingimisi vangistusega.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas kohtualuseid grupiviisilises ulatuslikule kokaiini salaveole kaasaaitamises ning kokaiini ebaseaduslikus omandamises, hoidmises ning edasiandmise korraldamises.

Keskkriminaalpolitsei kogutud tõendite kohaselt oli Joel De Luna üks võtmeisikuid, kes organiseeris 2000. aasta juunist 2001. aasta märtsini suures koguses kokaiini salakaubavedu Venezuelast Eestisse ja Eestist Hollandisse ning aitas kaasa kokaiini salaveole Venezuelast Eestisse.

Tõendite kohaselt kaasas Joel De Luna narkootilise aine salakaubaveo organiseerimisse ka oma toonase abikaasa Victoria.

Victoria aitas kaasa kokaiini Eestisse toomisele ning organiseeris 2000. aasta septembris selle salavedu. Samuti süüdistati Victoriat selles, et ta toimetas 2000. aasta juunis ja oktoobris salakaubana kokaiini Eestisse ning 2000. aasta augustis Eestist Hollandisse.

De Luna põgenes kriminaalmenetluse eest Ameerika Ühendriikidesse, kuid sealsed ametivõimud tabasid ta 2003. aasta detsembris New Yorgis.

Keskkriminaalpolitsei töötajad toimetasid De Luna USAst Eestisse mullu aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles