Merevägi korraldab homme miinide näidislõhkamise

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit toimub tänavu Leedu vetes.
Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit toimub tänavu Leedu vetes. Foto: Kaitseväe peastaap.

Rahvusvahelise miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit 2009 raames viivad Eesti ja Saksa miinituukrid 9. septembril kell 12.00 Tallinna lahel läbi operatsiooni käigus leitud miinide näidislõhkamise.

Leitud miinide lõhkamist on võimalik huvilistel jälgida Katariina kailt ja kõrvalasuvalt Pikakari rannalt, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Lõhkamisel lähtutakse rangelt keskkonna- ja ohutustehnilistest piirangutest. Miinid lõhatakse rannast 1,2 miili ehk 2 km kaugusel. Merevägi hoiab koostöös Põhja prefektuuri veepolitseiga alused ja inimesed ohutus kauguses. Inimestel palutakse lõhkamise eel ja ajal vette mitte minna. Keskkonnakahjulike mõjude vähendamiseks detoneeritakse lõhkekehad 30 m sügavusel. Veeimetajate ja kalade säästmiseks
lõhatakse esmalt nõrgatoimelisi hoiatuslaenguid eesmärgiga kalu eemale tõrjuda.

Täna pärastlõunaks olid operatsioonil osalevad üksused leidnud 64 maailmasõdade aegset lõhkekeha, neist 45 on tehtud kahjutuks.

Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2009 on käesoleva aasta suurim mereväeoperatsioon Läänemerel, mille peamised operatsioonialad asuvad Hiiumaast kirdes ning Naissaare ümbruses.

Operatsioonil osalevad Eesti, Saksamaa, USA, Rootsi, Soome, Taani, Läti, Leedu, Poola ja Prantsusmaa mereväeüksused kokku 16 sõjalaevaga. Esmakordselt osaleb Open Spiritil Eesti-Saksa-USA ühine miinituukrite sihtüksus.

Operatsiooni juhib Eesti merevägi, osalevate miinitõrje sihtjõudude ülem ja üldjuht on mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede. Eesti alustest osalevad operatsioonil miinijahtija Admiral Cowan ning tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 600 lõhkeha.

Open Spirit 2009 lõpeb 11. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles