Valimisliite on tänavu eelmistest valimistest palju enam

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuste valimisel saab oma hääle valimisjaoskonnas anda 18. oktoobril.
Kohalike omavalitsuste valimisel saab oma hääle valimisjaoskonnas anda 18. oktoobril. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eelseisvatel kohalike omavalitsuste valimistel on valimisliite pea kaks korda enam kui neli aastat tagasi kohalikel valimistel.

Vabariigi valimiskomisjoni esialgsetel andmetel osaleb 18. oktoobril toimuvatel valimistel 336 valimisliitu ehk 150 võrra enam kui 2005. aastal.

Suurematest linnadest osaleb esmastel andmetel enim nimekirju Tallinnas, Pärnus ja Tartus, kus igas omavalitsuses on kümme nimekirja. Neli aastat tagasi osales Tallinnas samuti kümme nimekirja ning Tartus ja Pärnus üheksa nimekirja.

Narvas osaleb tänavu valimistel viis nimekirja ehk eelmiste valimistega võrreldes kahe võrra vähem.

Erakondade nimekirju osaleb Tallinnas tänavu kuus, eelmiste valmiste ajal oli neid kaheksa. Tartus ja Pärnus osaleb samuti kuus erakondade nimekirja ning Narvas kaks ehk mullusega võrreldes vastavalt kolme, kahe ja nelja võrra vähem.

Valimisliitude nimekirju on Tallinnas tänavu üles seatud neli ehk eelmiste valimistega võrreldes kahe võrra rohkem. Tartus on samuti tänavu neli valimisliitude nimekirja, neli aastat tagasi polnud neid aga ühtegi. Pärnus on valimisliitude nimekirju tänavu neli ehk eelmistest valimistest kolme võrra enam, ning Narvas kolm ehk nelja aasta taguse ajaga võrreldes kahe võrra rohkem.

Tallinnas on end 18. oktoobri valimisteks üle seadnud esialgsetel andmetel 1003, Tartus 364, Pärnus 317 ning Narvas 281 kandidaati. Kohalike omavalitsuste valimistel 2005. aastal oli Tallinnas 1131, Tartus 394, Pärnus 254 ja Narvas 285 kandidaati.

Üksikkandidaate on selle aasta valimistel Tallinnas 13 ning Tartus, Pärnus ja Narvas igas linnas kaks. Neli aastat tagasi pürgis Tallinnas võimule üheksa ja Tartus viis üksikkandidaati, Pärnus ja Narvas neid polnud.

Enim nimekirju paneb välja Keskerakond. Erakond teatas laupäeval valimiskonverentsil, et oma nimekirjaga minnakse välja enam kui 200 omavalitsuses.

Isamaa ja Res Publica Liit osaleb valimistel oma nime all 150 omavalitsuses. Reformierakond paneb välja 139 oma nimekirja ning lööb kaasa 29 valimisliidus. Sotsid lähevad valimistele 70 oma nimekirjaga ning on esindatud 45 valimisliidus.

Rahvaliit paneb välja 30 oma nimekirja ning osaleb 120 valimisliidus. Rohelised osalevad valimistel oma nimekirjaga üheksas omavalitsuses, valimisliitudes osalemise arvu ei osanud peasekretär Ain Kabal täna pärastlõunal veel täpselt öelda.

18. oktoobril valivad inimesed üle riigi 226 volikogu, kuhu kuulub 3076 volinikku. Valimisringkondi on 234 ning valimisjaoskondi 632.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles