Õiguskantsler: asendusemaduse keeld riivab viljatute naiste õigusi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Õiguskantsler Indrek Tederi arvates tuleb asendusemaduse regulatsioon ümber vaadata, kuna praegu kehtiv absoluutne asendusemaduse keeld riivab lapse kandmise võimet mitteomavate naiste õigusi.

Õiguskantsleri poole pöördus üks naine seoses sellega, et Eesti seadused keelavad asendusemaduse, rääkis õiguskantsleri pressiesindaja Jaana Padrik.

Õiguskantsler Indrek Teder uuris kehtivaid seadusi, et tuvastada, kas lapse kandmise võimet mitte omavatel naistel on võimalik realiseerida põhiseadusest tulenevaid õigusi ehk õigust vabale eneseteostusele ning õigust täisväärtuslikule perekonnaelule.

Kuna praegu kehtivad kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadus ning karistusseadustik kehtestavad absoluutse asendusemaduse keelu, siis leidis Teder, et selline absoluutne piirang riivab väga intensiivselt lapse kandmise võimet mitteomavate naiste õigusi.

Nii justiits- kui ka sotsiaalminister on vastustes õiguskantslerile möönnud, et asendusemaduse absoluutne keeld ei pruugi olla põhjendatud ning kaaluda tuleb uue regulatsiooni kehtestamise vajadust.

Kuni kehtivate seaduste muutmiseni puudub õiguslik võimalus anda eriluba asendusema vahenduse kasutamiseks lapse saamiseks.

Sotsiaalminister teatas õiguskantslerile, et asendusemaduse  regulatsiooni hakkab ministeerium välja töötama järgmisel aastal.

Tegevusse on plaanitud kaasata ka esindajaid teistest asjassepuutuvatest ametkondadest ning huvigruppidest.

Justiitsminister on samuti teatanud oma valmisolekust panna ebaseadusliku asendusemaduse karistatavusega seonduv analüüs oma 2010. aasta tööplaani.

Kuna nii justiits- kui ka sotsiaalminister on lubanud astuda samme lubatava asendusemaduse regulatsiooni loomiseks, lõpetas õiguskantsler antud menetluse ning hoiab ministeeriumide tegevuse selles teemas aastal 2010 järelevalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles