Kahes väikses vallas napib volikogu valijal valitavaid

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõos ja Kolga-Jaanis on järgmise nelja aasta volikogu valimised sisuliselt seljataga, sest mõlemas vallas on kandidaate nii vähe, et võim on juba jagatud.


«Neidki inimesi tuli kokku kaubelda,» lausus Kõo vallavanem Tarmo Riisk. Vallajuht tunnistas, et kui ta poleks kandidaate ise kutsumas käinud, oleks tahtjaid tulnud vähem kui volikogus kohti.



Suur poliitika segab külaelu


Tarmo Riiski sõnul on tal teisalt kahju, et rohkem valimisliitusid ega erakondasid ei registreerunud. «Inimesed on tüdinud nendest poliitilistest mängudest, mis Tallinnast meile peale valguvad,» põhjendas ta inimeste soovimatust kohaliku elu edendamisega tegelda.



Eelmistel valimistel Keskerakonna nimekirja vedanud Aare Järvik rääkis, et ei saanud sel aastal enam Kõo vallas kandideerida, sest on juba mõnda aega olnud ametlikult Imavere valla elanik.



Tema arvates loobuvad inimesed volikokku pürgimast seepärast, et on tüdinud Toompealt ja Tallinnast tulevast poliitikast. «Inimesed ongi siin apoliitilised,» lausus ta. Järvik ei usu, et kandideerimisest loobumine oleks kuidagi seotud vallajuhtide senise tööga.



Kui Kõos on valimistel vaid üks nimekiri, siis statistiliselt on Kolga-Jaanis olukord küll pingelisem, kuid sisuliselt on ka seal selge, et võimule jääb Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning vallavanemaks saab 17 aastat seda ametit pidanud Kalevi Kaur.



Vallavanem loodab üksiküritajate edu


Lisaks IRL-ile seadis end valimistele üles Keskerakond, kuid sinna nimekirja kuulub vaid üks inimene. Samuti on kandideerimas kaks üksikkandidaati. Kalevi Kaur avaldas lootust, et mõlemad pääsevad volikokku. «Nad on praegu väga tublid volikogu liikmed,» lausus ta.



Vallavanema sõnul otsustas üksikkandidaadina valimistele minna vallas elav politseinik, sest politseinikel on keelatud partei nimekirjas kandideerida. Teine üksikkandidaat vedas varem Rahvaliidu nimekirja, kuid otsustas nüüd jätkata omapead.



Kauri jutu järgi oli ka Kolga-Jaanis raske inimesi kandideerima meelitada. «Taheti puhata ja loobuti,» lausus ta.



Seda, et valimistulemused on juba praegu sisuliselt selged, pidas Kaur vallaelu seisukohalt isegi kasulikuks. «Nüüd saame rahulikult oma igapäevast tööd jätkata ega pea kulutama energiat, et valimisteks valmistuda ja demokraatiat mängida,» lisas ta.



Kui kahes vallas on valimistel vaid formaalne tähendus, siis teistes omavalitsustes on seis märksa pingelisem. Kõige tõsisem on konkurents Viiratsi vallas, kus 17 kohale tahab saada 129 inimest. Viiratsile järgnevad Saarepeedi ja Suure-Jaani vald, kus ühele kohale soovijate hulk on 7,1 ning 6,9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles