Kivirähk: valimisliitude arvu kasv näitab ühiskonna arengut

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsioloog Juhan Kivirähk näeb kohalikel valimistel kandideerivate valimisliitude arvu ligi kahekordse kasvu taga kodanikuühiskonna arengut.

Kui 2005. aastal osales kohalikel valimistel erakondade nimekirjades 10 972 kandidaati, siis nüüd kandideerib parteinimekirjades 8817 inimest, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

336 valimisliidus kandideerib 5790 inimest, neli aastat tagasi oli valimisliite peaaegu poole vähem ja neis kandideeris 3617 inimest.

«Mina seletaks seda kahe põhjusega - eelkõige see, et Eestis areneb kodanikuühiskond. Meil on väga väikesed omavalitsused, kus valimisliiduna kandideerimine on vast kohalike valimiste mõttele lähem kui ilmtingimata parteilisesse nimekirja koondumine,» selgitas Juhan Kivirähk.

Teise põhjusena meenutab Kivirähk Euroopa Parlamendi valimisi, mis näitasid, et valimisedu saavutamiseks ei pea tingimata erakonda astuma.

Politoloog Rein Toomla meenutab samuti europarlamendi valimiste kogemust, kuid põhjendab valimisliitude kasvu ka erakondade usaldusväärsuse langusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles