Igaüks on omaenda kultuuri sepp

Helen Sildna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuripomm
Kultuuripomm Foto: Postimees.ee

Raske öelda, mis mulle kõige rohkem närvidele käib, kas see, et juba mitu kuud ei ole aknast välja vaadates näha ühtegi värvi, et erakondadel on jultumust uhkusega tunnistada, mitu miljonit maksavad meie inimelukeskkonda reostavad valimiskampaaniad, et välja on mõeldud nähtus nagu SMS-laen, või et meie avalik-sotsiaalne ruum on pungil täis isehakanud karikatuurpersoone, kelle tegemistest sõltub liiga mitme ajakirjandusväljaande toimetulek, samal ajal kui inimkonna käekäigus toimuvad maailmas iga päev pöördelised sündmused, mis kajastust ei leia.

Täiesti uue tähenduse on minu jaoks omandanud mõttetera «mu kodu on mu kindlus». Mõnikümmend ruutmeetrit siin linnas, kus iga jumala päev saan ISE selekteerida, kujundada ja korraldada oma kultuuriprogrammi. Milline vabanemine ja kergendus! Ei tule siia ükski ahnepäts, kavalpea ega libekonn mulle mingit vidinat, meelelahutust, moraali, sloganit, spektaaklit või presentatsiooni pähe määrima, kellegagi pole vaja vahetada talumatuid sotsiaalseid mõttetusi, puudub vale taustamuusika. Lõputu valikuvabadus – võib võtta isiklikust raamatukogust ükskõik millise eksemplari ja lugeda lugusid imepärastest eludest, rahvastest ja maadest, kuulata klassikalist muusikat vaheldumisi süntpopi ja progerokiga, võib korraldada endale ise filmifestivali.

Üks on kindel – ja see ei ole klišee, vaid fakt – maailm meie ümber ongi ju me enda kujundatud, me elukeskkond on otseses sõltuvuses meie valikutest. Valimiste lausreklaami tehakse meile ka ainult seetõttu, et järelikult on sel tulemus. Süüdistagem hoopis manipuleeritavat, mitte manipuleerijat. Ja oleme siis targemad, eks.

Nädalavahetuse lugemiseks ostke algatuseks värske eesti kultuuriajakiri Muusa, mulle täitsa meeldis. Iga head algatust on ülioluline toetada, sellest sõltub nende olemasolek ja püsimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles