Keskerakond vaidlustas riigikogu juhatuse otsuse riigikohtus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Keskerakonna fraktsiooni liikme Evelyn Sepa sõnul vastas esitatud eelnõu kõikidele eelnõule esitatavatele vormistuslikele nõuetele, millest tulenevalt puudus riigikogu juhatusel õigus eelnõu kaebuse esitajale tagastada.


Keskerakonna fraktsiooni arvates ei ole riigikogu juhatus pädev hindama temale esitatud eelnõusid sisuliselt ega teostama järelevalvet eelnõude põhiseadusele vastavuse üle, teatas erakond oma pressiteates.

Keskerakonna fraktsiooni liikme Evelyn Sepa sõnul vastas esitatud eelnõu kõikidele eelnõule esitatavatele vormistuslikele nõuetele, millest tulenevalt puudus riigikogu juhatusel õigus eelnõu kaebuse esitajale tagastada.

«Riigikogu juhatusel puudub õigus esitatud eelnõusid sisuliselt hinnata,» toonitas Sepp. Tema sõnul ei saa parlament ja selle poolt valitud juhatuse kompetentsid omavahel konkureerida, sest juhatuse ülesandeks on riigikogu tööd abistava funktsiooniga toetada.

«Sisuline töö eelnõudega toimub riigikogus ja selle komisjonides, kus kaalutakse ja otsustatakse, kas eelnõu on vajalik viia põhiseadusega kooskõlla või on antud olukorda silmas pidades vajalik algatada põhiseaduse muutmine,» selgitas Sepp.

Sepa sõnul on riigikogu juhatuse otsusega sisuliselt välistatud või oluliselt piiratud Keskfraktsiooni põhiseaduslik õigus esineda seadusandliku initsiatiiviga. «Seega rikub kaevatav otsus kaebuse esitaja subjektiivset õigust esitada riigikogule arutamiseks riigikogu otsuse eelnõusid,» märkis ta.

Eelnõu oli põhiseadusevastane

Juhatus leidis, et kuna arutluse all oleva eelnõu põhiseadusega vastuolu on ilmne ja riigikogu ei saaks sellist eelnõu seetõttu otsusena vastu võtta ning eelnõu põhiseadusega vastuolu ei ole võimalik eelnõu menetluse käigus kõrvaldada, siis tuleb jätta eelnõu  menetlusse võtmata ja tagastada see esitajatele juhtivkomisjoni määramata, selgitas parlamendi pressitalitus.

Riigikogu otsustas tagastada 57 poolthäälega 24 vastu Keskerakonna fraktsioonile nende 31. augustil esitatud otsuse-eelnõu.

Hääletamine toimus seoses riigikogu juhatuse liikmete erimeelsustega eelnõu menetlusse võtmise küsimuses. Juhatuses jäi keskerakondlasest aseesimees Jüri Ratas selles küsimuses eriarvamusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles