Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ei osale venelaste valimisliidus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Toomsalu.
Tiit Toomsalu. Foto: Toomas Huik.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei (EÜVP) Tallinna linnaorganisatsiooni esimehe Tiit Toomsalu sõnul on EÜVP väidetav osalemine valimisliidus Vene Vasakliit, Meie Linn partei kaasesimehe Sergei Jürgensi eraalgatus.


Kolmandal septembril ilmus eesti- ja venekeelses meedias teade valimisliidu Vene Vasakliit, Meie Linn moodustamisest. Liidu algatajad oli Vene Erakond Eestis, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei, Venemaa Kodanike Liit.

Toomsalu sõnul peab EÜVP Tallinna linnaorganisatsioon vajalikuks teatada, et linnaorganisatsioon ega erakonna keskjuhatus ei ole olnud tegev nimetatud valimisliidu moodustamisel. Niisuguse osaluse mainimine on erakonna kaasesimehe Sergei Jürgensi eraasi.

EÜVP Tallinna linnaorganisatsiooni juhatus asus 12. augustil seisukohale, mis välistab erakonna osaluse kavandatavas valimisliidus, mille puhul on tegemist rahvuslusele ülesehitatud üksikkandidaatide valimisliiduga. Niisugune asi ei lähe kokku vasakpoolse maailmavaatega.

Erakond kaalus ka omaette nimekirjaga Tallinna volikokku kandideerimisest loobumist ning selle asemel eelseisvatel valimistel Keskerakonna toetamist. Linnaorganisatsiooni juhatus rõhutas, et tänane keskerakondlik linnavõim on olnud linnakodanikukeskne, ajanud sotsiaalselt vastutustundlikku vasaktsentristlikku poliitikat. Linnaorganisatsiooni seisukohad edastati erakonna üleriigilisele keskjuhatusele ning ka selle kaasesimeestele.

Augusti lõpus toimunud istungil soovitas EÜVP keskjuhatus piirkonnaorganisatsioonidel kaaluda poliitilise taktikana EÜVP nime all esinemist ja välistas osaluse vene rahvusel põhinevates valimisliitudes. Partei kaasesimehe Jürgensi 3. septembri avaldus sellest, et EÜVP on järjekordse niinimetatud vene nimekirja algataja, tuli Tallinna linnaorganisatsioonile üllatusena.

Sellest lähtuvalt teatab EÜVP Tallinna organisatsioon, et ei osale valimisliidus Vene Vasakliit, Meie Linn ning kutsub oma liikmeid ja toetajaid andma valimistel hääl Keskerakonna poolt.

Olukorras, kus EÜVP juhtkond on partei siseelu reegleid eirates jõhkralt jalge alla tallanud Tallinna linnaorganisatsiooni põhikirjalist pädevust ning teinud võimatuks selle põhikirjalise toimimise, kaalub Tallinna organisatsiooni juhatus oma volituste mahapanemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles