Evelyn Sepp: Eesti avaldagu Estonia saladused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu keskerakondlasest liige Evelyn Sepp ja parvlaev Estonia.
Riigikogu keskerakondlasest liige Evelyn Sepp ja parvlaev Estonia. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp kutsus üles avalikustama Rootsi eeskujul reisiparvlaev Estoniaga seotud salastatud teavet.

Sepp tervitab Rootsi valitsuse eilset otsust teha suur osa Estonia õnnetusega seotud materjalidest lähiajal avalikuks ning võtta tuukritelt vaikimisvanne.

«Tegemist näib olevat väga positiivse arenguga, mis väärib järgimist ka siin, Eestis,» ütles riigikogu Keskfraktsiooni liige Sepp erakonna pressitalituse vahendusel.

«On ilmselge, et Estonia parvlaevaga juhtunud õnnetust uurinud rahvusvahelisel komisjonil endalgi, vähemalt osadel selle liikmetel, ei olnud ligipääsu kogu filmimaterjalile ja dokumentatsioonile,» väitis Sepp.

«See võib olla põhjus, miks kipub seni ametlikuks peetud versioon aja jooksul kildudeks purunema,» märkis Sepp.

Sepp soovib kummutamist

Tema sõnul on vajalik kummutada ühemõtteliselt kahtlused, mille põhjustas kapo kogutud ja president Merile edastatud operatiivinfo laeva lasti ning sõjalise otstarbega materjali ja tehnikavedude kohta viimasel õnnetusaegsel ööl.

«Seega kutsun üles vabariigi valitsust avalikustama ka Eestis seni varjul hoitud   informatsioon ning vabastama ametnikud ebaseaduslikust vaikimiskohustusest,» ütles Sepp.

Sepp palus tuletada siinkohal meelde Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Trivimi Velliste 2006. aasta 13.detsembril niinimetatud Estonia-komisjonis öeldut.

Velliste olevat väitnud toona, et Estonia-komisjonis tunnistusi andmas käinud Eesti juhtpoliitikud teadsid tegelikult mainitud vedude kohta.

«Pean väga positiivseks ka seda, et Rootsi on ametlikult kutsumas Eestit uuendatud uurimise vaatlejaks,» rääkis Sepp.

Poliitik tegi ettepaneku, et valitsus kaasaks vaatlejateks nii asjatundjaid kui ka riigikogu liikmeid.

«Ainult nii on võimalik saavutada vajalik läbipaistvus ning hakata üles ehitama avalikkuse usaldust, mis Estoniaga seotud uurimiste juures seni puudunud on,» rõhutas Sepp.

Rootsi uurib videote moonutamist

Rootsi uus parempoolne valitsus tühistas eile eelmise valitsuse otsuse, mis puudutas 1994. aasta sügisel pärast Estonia hukkumist vrakile sukeldunud tuukrite valduses oleva teabe avalikustamist, vahendab Svenska Dagbladet.

Rootsi eelmine valitsus tegi riiklikule kriminalistikalaborile (SKL) ülesandeks uurida, kas 1994. aasta 2. oktoobrist 6. detsembrini Estonial salvestatud video- ja pildimaterjali on muudetud või moonutatud.

Siis arvasid mitmed isikud, et tuukrite vaikimisvanne ja veealuste kaadrite avalikustamise piirang kehtestati, et varjata paljastavat informatsiooni.

Kui piirang on tühistatud, laseb Rootsi valitsus SKL-il vee all filmitud kaadrid uuesti üle vaadata.

Filmide ülevaatamisel oleks kaks ülesannet: uurida, kas esmasel lintide vaatamisel jäi midagi kahe silma vahele või kas keegi on neid teabe varjamiseks töödelnud.

Koopia lindist sai 1996. aastal endale Rootsi valitsuse poolelt vraki katmise läbirääkimisi pidanud Johan Franson enda valdusesse 1996. aasta märtsis.

Fransoni sõnul pole ta ise videot vaadanud ning see paigutati pärast tema kätte jõudmist koos ülejäänud vraki katmist puudutavate dokumentidega arhiivi.

Tema väitel on hiljem arhiivi asukohta kaks korda muudetud ning videolint kaduma läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles