Võidusamba autoritele teeb muret nigel valgustussüsteem

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekordne võidusamba remont.
Järjekordne võidusamba remont. Foto: Peeter Langovits

Vabadussõja võidusamba üks autoritest Rainer Sternfeld leiab, et probleemid monumendiga on häbiväärt ja tšehhidel tuleb need võimalikult kiiresti lahendada. Sternfeldi hinnangul on põhiline mure pidevalt kustuv valgustus.

«Klaaspaneelide puhul oli tegemist töömeeste lohakusega», kinnitas Sternfeld Kuku raadio pärastlõunaprogrammis «Saade». Samas kustuv valgustus on tema sõnul juba keerulisem küsimus.

Ta lisas, et samba autorid pakkusid projektis välja teistsuguse  valgustuslahenduse, kuid Tšehhi ehitajafirma pakkus omapoolse variandi, mis lõpuks ka käiku läks. «Kuna ehitajafirma võttis vastutuse töö eest, siis oli valgustus ka nende otsustada,» väitis Sternfeld.

Ta kinnitas, et sambatulede visuaalse küljega on ta endiselt rahul. «Hakkaks see nüüd korralikult tööle ka,» lisas autor.

Sternfeld tunnistas, et temalt on palju küsitud, kas kolmeaastane garantii on võidusambale piisav. «Maailmas ei ole olemas rahvusvahelist standardit monumentide garantiitingimustele, mis tähendab, et vead tuleb mõistliku aja jooksul ära lahendada,» selgitas ta.

Talve pärast ei muretse

Võidusamba autori sõnul ei muretse ta sellepärast, mismoodi mõjub monumendile saabuv talv.

Sternfeldi sõnul tehti vajalikud järelepärimised ilmajaamast, analüüsid materjalidele ja kliima mõju hinnangud juba projekti koostades. «Ma olen kindel, et talv ei kahjusta samba füüsilist poolt, aga mis puudutab valgustust ja elektrit, siis selle koha pealt olen ma tõepoolest murelik,» tunnistas Stenferd.

Kuku raadio andmetel on pealinlased saanud juurde järjest populaarsust koguva meelelahutuse - kihlveod, kas samba tuled täna töötavad või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles