Prognoos pakub haigekassale tuleval aastal miljardikroonist miinust

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Danilov.
Hannes Danilov. Foto: Toomas Huik

Rahandusministeeriumi ja haigekassa koostöös tehtud prognoos pakub haigekassale tuleval aastal tuludeks 11 miljardit krooni ja kuludeks miljard enam ning vahe tuleks katta poolemiljardilise kärpe ja reservide kasutamise teel.

Sotsiaalminister ja haigekassa nõukogu esimees Hanno Pevkur ütles, et praeguse prognoosi kohaselt peaks haigekassal järgmisel aastal olema tulusid 11 miljardit krooni. Sellest lõviosa ehk 8 miljardit läheks arstiteenusele, 2,2 miljardit haigushüvitisteks, 1,3 miljardit ravimite kompenseerimisele ning ülejäänud kulud oleksid juba mahult oluliselt väiksemad.

Haigekassa kulud oleksid aga esialgsete arvutuste kohaselt ligi 12 miljardit krooni. Sellest umbes poole saaks katta haigekassa reservist, kuid lisaks otsib haigekassa praegu võimalusi veel ligi 500 miljoni krooni kokkuhoidmiseks.

Nii tegigi haigekassa juhatus täna haigekassa nõukogule ettepaneku raviteenuste hinna vähendamiseks kuue protsendi võrra, mis annaks tuleval aastal ligi poole miljardi krooni suuruse kokkuhoiu, kuid haigekassa nõukogu lükkas selle täna tagasi.

«Ravijärjekordi me oleme juba pikendanud, rohkem seda teha ei ole mõistlik», ütles haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov. «On võimalus vähendada tervishoiuteenuste hindu või tuleb kokkuhoiukohti otsida mujalt - näiteks vähendada veelgi ravijuhtude arvu, kärpida ravimite soodusprotsente. Need sammud halvendaksid aga oluliselt tervishoiuteenuste ja ravimite kättesaadavust ja see oleks vastuolus haigekassa põhimõtetega.»

Haigekassa juhatus peab kulude kärpimise osas järgmise kahe nädalal jooksul läbirääkimisi arstide ja haiglate liitudega, patsientide esindusühingute ja teiste osalistega.

Haigekassa tänavune eelarve oli algselt 13 miljardit krooni, kuid augusti lõpul lõigati sellest ligi miljard maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles