Eesti saadik: üleujutus on Istanbuli meelitanud vandaalitsejaid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist vaatepilti võis näha Istanbuli äärelinnas Selimpasas sel teisipäeval.
Sellist vaatepilti võis näha Istanbuli äärelinnas Selimpasas sel teisipäeval. Foto: AP / Scanpix

Türgis resideeriva Eesti saadiku Aivo Orava sõnul on üleujutustest räsitud Istanbulis suureks probleemiks muutunud vandaalitsemine.

«Suureks probleemiks on vandaalitsejad. Sõiduteed, mis olid jõgedeks muutunud, neil purjetasid televiisorid ja kõikvõimalik kaup, mida inimesed eluga riskides püüdsid kätte saada,» rääkis Eesti saadik Aivo Orav Vikerraadio saates «Uudis+».

Tema sõnul näitab kohalik televisioon vandaalitsejaid, kes rüüstavad Istanbuli ning paljud rüüstajad on kohale sõitnud ka teistest Türgi piirkondadest. Osa firmaomanikke, kel õnnestus oma äride üle kontroll saada, on palganud turvemehed, et oma äri vandaalitsejate eest kaitsta.

Üleujutuse tõttu jäi vee alla palju vabrikuid ja elumaju ning saadiku sõnul on vaid suurematel neist olemas kindlustus, mis tekitatud kahju korvaks. «Väikefirmadel ja elamutel kindlustust pole ja loodetakse riigi abile. Erdoğan [Türgi peaminister -toim] on teatud summa taastamiseks lubanud, aga raha on ilmselt rohkem vaja,» rääkis Orav.

Tänaseks anti Istanbulis uus vihmahoiatus, kuid seni pole sadama hakanud. Küll aga on korraliku sadu oodata homme.

President Toomas Hendrik Ilves saatis täna Türgi presidendile Abdullah Gülile kaastundeavalduse seoses Istanbuli ja Tekirdagi provintsi sel nädalal tabanud üleujutustega.

«Andke edasi minu sügavaim kaastunne ohvrite perekondadele ja sõpradele, samuti kõigile neile, kes katastroofis vigastada on saanud või oma kodu kaotanud,» kirjutas president Ilves kaastundeavalduses.

Türgit tabanud ulatuslikes tulvades on hukkunud vähemalt 32 inimest. Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan nimetas üleujutusi «sajandi katastroofiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles