Kaitseministeerium paistab muuseumipidajana silma oma heldusega

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu juunis külastas Laidoneri muuseumi NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
Tänavu juunis külastas Laidoneri muuseumi NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: Raigo Pajula

Võrreldes kultuuri- ja põllumajandusministeeriumiga paistab kaitseministeerium silma oma heldusega. Nii maksis ministeerium Laidoneri muuseumi seni ametis olnud juhile Indrek Tarandile 33 000 krooni palka, samal ajal kui Eesti suuremate muuseumide direktoritel tuleb leppida märksa tagasihoidlikuma sissetulekuga.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul jääb ilmselt samasse suurusjärku ka uue Laidoneri muuseumi juhi sissetulek, kelle leidmiseks korraldab ministeerium konkursi.

Ka on sõjamuuseumi eelarve, võrreldes teiste muuseumide töötajate ja külastajate arvuga, märkimisväärne.

Kaitseministeeriumi rahastatava muuseumi eelarve on tänavu 7,26 miljonit ning seal töötab 12 inimest. Selle aasta esimese kuue kuu jooksul külastas Viimsis asuvat ja ühes hoones paiknevat muuseumi 9000 inimest.

Põllumajandusmuuseum

Vaid poole suurem ehk 11 miljonit krooni on põllumajandusministeeriumile alluva Eesti põllumajandusmuuseumi eelarve. Samas on põllumajandusmuuseumi käsutuses 15 hoonet ja 15 hektarit maad ning esimesel poolaastal käis Ülenurmes asuvat väljapanekut uudistamas 21 000 külastajat. Muuseumi palgal on 47 inimest ning asutuse juhi palk on 24 880 krooni.

Vabaõhumuuseum

Pea sama suur on ka Eesti ilmselt ühe tuntuma muuseumi, Rocca al Mares asuv Eesti vabaõhumuuseumi juhi Merike Langi palk. Kultuuriministeeriumi valitsemisalas tegutseva muuseumi hallata on 80 ha maad ja 72 eksponaathoonet. Aastaringselt töötab muuseumis 71 inimest ja suveks palgatakse juurde 20 hooajatöölist.

Muuseumi eelarve on 30 miljonit krooni, millest enam kui poole teenib muuseum ise, korraldades üritusi, muuseumitunde, pakkudes toitlustamist jms.

Selle aasta kuue esimese kuu jooksul käis Rocca al Mares 49 771 inimest. «Vabaõhumuuseumi eripäraks on, et põhiline külastatavus on maist septembrini ja detsembris. Kuid ka nn surnud kuudel käib muuseumis 2000-5000 inimest kuus,» selgitas muuseumijuht Merike Lang.

Kunstimuuseum

Eesti Kunstimuuseumi selle aasta eelarve 1. septembri seisuga on 54,8 miljonit, kuid muuseumi pressiesindaja Marika Pärna kinnitusel võib see summa väheneda. Muuseumi viies filiaalis (Kumu, Kadriorg, Mikkel, Adamson-Eric, Niguliste) töötab 163 inimest ning kunstimuuseum omab Niguliste muuseumi, Kadrioru loss koos kahe tiibhoonega, Mikkeli muuseumi kinnistuid. Kumu ja Adamson-Ericu muuseumi hooneid renditakse.

Muuseumi pressiesindaja sõnul selgub esimese poolaasta külastajate arv septembri lõpuks. Ka ei soostunud muuseum avalikustama praeguse muuseumijuhi Sirje Helme palka, tema eelkäija Marika Valgu palk oli mullu ligi 25 000 krooni kuus.

Eesti Rahva Muuseumi juht Krista Aru ei soostunud Postimehe küsimustele vastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles