Urmas Arumäe: Toompea võiks tunnustada saarlasi kodanikena

Urmas Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Arumäe
Urmas Arumäe Foto: Postimees.ee

Riigikogu võttis 22. veebruaril vastu püsiasustusega väikesaarte seaduse ning riigiteenistujate ametinimetuste ja palgaastmestiku seaduse muutmise seaduse.



Hea, et seda tehti, sest väikesaartele on lubamatult vähe riigi tähelepanu osaks saanud. See seadusemuudatus loob ehk eeldused, et saarlaste eluolu ning saarte heakord ja turvalisus paranevad.



Tegemata töö



Viimsi vallast saadeti eelmise aasta 24. märtsil regionaalministrile – kes ühtlasi on ka väikesaarte komisjoni esimees – kiri, millega taotleti, et ka Naissaar lülitataks väikesaarte nimekirja. Ei rohkemat ega vähemat.



Paraku Viimsi vallavalitsuse kirja keegi ei arvestanud ja Naissaar jäi taas püsiasustusega väikesaarte nimistust välja.



Mitte et nii oleks otsustatud. Lihtsalt keegi jättis oma töö tegemata, kaotas Viimsi vallavalitsuse taotluse, unustas valimispinge all kogu loo vms. Seekord oli see keegi komisjoni teiste liikmete sõnul ilmselt rahvaliitlasest regionaalminister.



Ei tea, kas uude võimalikku koalitsiooni satub ka mõni selline inimene, kes saab aru, mis elukas see kohaliku omavalitsuse üksus on, millised on kohaliku võimu ülesanded ja kuidas peab riik siin abi osutama.



Tahaks väga loota küll, sest raske on ajada asju inimestega, kes arvavad, et riik algab ja lõpeb Toompeal.



Kui jutt juba sellele läks, siis räägiks ka elektrist, nii Pranglilt kui ka Naissaarelt vaadatuna.


Nagu õiguskantsler on õigesti öelnud, on avalikus sektoris hakanud levima ekslik arvamus, nagu vabaneks avalik võim ülesannete edasiandmisega kohustusest neid ülesandeid täitvaid äriühinguid põhjalikult ja regulaarselt kontrollida.



Eesti Energia on oma suutmatusega viinud Prangli elu aega, kus Iljitši lambike alles kasutusele võeti. Tuumajaama projektis ja merealuste kaablite paigaldamise protsessis osalemine on muidugi kõva sõna, aga ühe kaablikese parandamine ei tohiks selle kõrval jääda ületamatuks probleemiks.



Eesti Energia ei ole võimeline nende endi kehvasti paigaldatud merekaablikest parandama ja pranglilased istuvad taas mürisevate generaatorite tekitatud ebastabiilse tulukese valgel.


Naissaarele ei ole Eesti Energia tütarfirma OÜ Jaotusvõrk juhtkonna arvates mõtet elektrikaablit nende mõne püsielaniku pärast vedada.



Saarel toimetavad kolme ministeeriumi esindajad. Siseministeeriumi poolt piirivalve, keskkonnaministeeriumi Naissaare looduspark ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi alluvuses veeteede amet.



Riik ju vastutab!



Ometi pole riigil mingit huvi tagada, et saarel oleks elektrivarustus, tekiks elu ja riigiametite endi majandamine muutuks ökonoomsemaks, sest teadaolevalt põletatakse seal elektri tootmiseks sadades tonnides naftasaadusi.



Piinlik rääkida, et 21. sajandil ei suuda hiigelfirma paarikümne kilomeetri kaugusel ühest Euroopa Liidu liikmesriigi pealinnast Naissaarele tühist elektrikaablit paigaldada ning Prangli saare puhul kaablit parandada ja töökorras hoida.



Aga nii see on. Riik ei tee midagi, ehkki peaks järelevalve korras oma äriühingu korrale kutsuma – riik ju vastutab!



Ju siis valitsev koalitsioon Toompeal mõtles, et milleks saarlastele kaablielekter – neilt saadav häälte arv on ju tühine!



Loodan väga, et pärast valimisi kogunev koalitsioon tunnustab ka väikesaartel elavaid inimesi riigi kodanikena ja tagab neile võrdselt teiste kodanikega inimväärse elu. Seda pole just palju soovitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles