Soome püüab laste autosõidud muuta tubakavabaks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetav autojuht
Suitsetav autojuht Foto: Caro / Scanpix

Soome parlament hakkab lähinädalatel arutama ettepanekut, mille põhjal ei tohi erasõidukis alla 18-aastaste laste ja noorukite juuresolekul suitsetada.


Tänase ajalehe Etelä-Suomen Sanomat järgi on tegemist ühe punktiga tubakaseaduse muudatustes, samas laiendatakse suitsetamiskeeldu ka muude võtetega.

Tubakaseaduse muudatused peaksid jõustuma järgmisel kevadel.

«Mitte kunagi ei teki sellist olukorda, kus laps saab hingata ainult värsket õhku. Ma usun siiski, et sel viisil suudame olukorda parandada ja muuta tuhandete täiskasvatute käitumist,» rääkis sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi nõunik Ismo Tuominen.

Uuele keelule mingit karistust ei järgne. Küll aga saab soovitada lastega autos viibival suitsetaval täiskasvanul oma sigaret ära kustutada, kuid ta pole kohustatud soovitust järgima.

Tuomineni sõnul on seaduse mõju rohkem moraalne. Samas ei välista ta võimalust, et kui olukord üldse ei muutu, võib karistuse lisada tubakaseadusesse hiljem.

Eraisiku liiklusvahendis ei tohi alaealiste juuresolekul suitsetada Lõuna-Aafrika Vabariigis, Puerto Ricos ja mõningates piirkondades USAs, Austraalias ja Kanadas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles