Kuiv seadus ajas viinajanused üle piiri

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus lõpetati alkoholimüügi keeld juba eile.
Tartus lõpetati alkoholimüügi keeld juba eile. Foto: Sille Annuk

Eesti-Läti piirilinna Valka kauplustes oli viimastel päevadel kuulda rohkem eesti kui läti keelt – kuiva seadust trotsinud eestlased käisid lõunanaabrite juures viinarallil.

Lõuna- ja Kagu-Eestis ajas osa inimesi autodele hääled sisse  kohe, kui politseijuht Raivo Aeg eelmisel laupäeval soovitas alkoholimüügi terves riigis ära keelata ning pea kõik maavalitsused seda ka tegid.



Viinaralli esimesel päeval ostsid eestlased näiteks Valkas asuva Maxima X kaupluse nädala õllekogusest tühjaks poole tunniga. «Alla kasti ei võtnud keegi,» kirjeldas Maxima Eesti avalike suhete juht Erki Erilaid. «Poes kuulis eesti keelt rohkem kui läti oma.»



Osteti tilgatumaks



Tallinnas ja Harjumaal võttis viinaralli tuurid üles seevastu juba eelmisel reedel, kui Harju maavanem Värner Lootsmann teistest maakondadest päev varem alkoholimüügi ära keelas. Viinanäljas rahvas kihutas Raplamaale, kus siis keeldu veel polnud.



Tallinnast mõnekümne kilomeetri kaugusele jääva Kohila kaupluse Konsum alkoholivarud olid juba reede õhtuks otsakorral. «See oli meeletu,» rääkis Rapla Tarbijate Ühistu kaubandusosakonna juhataja asetäitja Moonika Pütt.



Laupäeva õhtuks võttis enamik maakondi kuulda politseijuhi soovitust ja keelas alkoholimüügi kuni 3. mai hom­mikuni. Vaid meretagused Saa­remaa ja Hiiumaa kehtestasid kuiva seaduse volbri ajaks ehk 30. aprilliks ja 1. maiks.



Saaremaal tekitas mandrist erinev kuiv seadus ka väikese segaduse. Oma Saar kirjutas, et üleriigilisse ketti kuuluvad Selver ja Säästumarket võtsid eeskuju oma mandri kauplustest ja korjasid kogu alkoholi laupäeva õhtul müügilt ära.



Saare maavalitsuse maasekretär Andrus Lulla avas aga isiklikult alkoholikraanid, kui läks pühapäeval poodidesse kohale ja andis üle maavanema korralduse.



Prefekt võttis keelu



Eile teatas Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt, et ta tuleb vastu maavanemate soovile ja lubab kuiva seaduse oma piirkonnas päev varem lõpetada. «Hetkel ei näe ma põhjust jätkata alkoholimüügi keeldu, kuna olukord on Lõuna-Eestis rahulik,» põhjendas ta.



Tallinnas ja kogu Harjumaal jäi jõusse maavanema esmaspäevane otsus. See tähendab, et tänasest kuni 7. maini on alkohoolsete jookide jaemüük lubatud üksnes kella 8–14. Täielik müügikeeld kehtib aga 7. mai õhtust kuni 10. mai hommikul kella kaheksani.



Läänemaal jõustub kuiv seadus taas 8. ja 9. mail. Ida-Virumaal otsustas maavanem, et alkoholimüügi keeld jätkub 10. mai hommikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles