Õiguskantsler polnud rahul kodutute kohtlemisega Virumaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Liis Treimann

Augustis Jõhvi sotsiaalmajas asuvat kodutute varjupaika ning Narva kodutute öömaja külastanud õiguskantsleri esindajad leidsid, et seal esineb mitmeid sisekorraeeskirja sätteid, mis rikuvad kodutute õigusi, kirjutab Põhjarannik.

Nii näiteks ei lasta öömajale isikuid, kes rikuvad jämedalt sisekorda, on narko- või alkoholijoobes. Samuti ei lasta öömajale neid kodutuid, kes keelduvad ära andmast keelatud asju, nagu näiteks terariistu või viinapudelit. Ka jääb Jõhvis öömajast ilma kodutu, kes keeldub ennast pesemast.

Õiguskantsler Indrek Teder kinnitab aga, et karistuslikel või muudel eesmärkidel abivajajate juurdepääsu sellisel moel piiramine on vastuolus sotsiaalhoolekande osutamise põhimõtetega. «Siiski juhul, kui isiku öömajja vastu võtmisest keeldumise aluseks on mõjuvad asjaolud, nagu joove või tervislik seisund, peab asutus või kohalik omavalitsus tagama isikule talle vajaliku abi kättesaadavuse muul viisil,» leidis Teder ning tegi ettepaneku muuta sotsiaalmaja sisekorraeeskirju.

Kui Jõhvi ja Narva kodutute varjupaikades peab klient saabudes hoiule andma terariistad ja alkoholi, siis Teder viitab põhiseaduse paragrahvile, mille järgi on igaühe omand puutumatu ning võrdselt kaitstud, kirjutab Põhjarannik.

«Omandit võib omaniku nõusolekuta võõrandada ainult seaduses sätestatud juhtudel ja korras,» leiab Teder ning lisas, et ükski seadus ei luba öömajateenuse kasutaja õigust omandile piirata.

Narva kodutute öömajale heidab Teder ette, et seal on piiratud sooja vee andmine - seda on seal päevas alla tunni ehk Tederi hinnangul liiga napilt, et kodutu saaks end pesta. Ka ei pea Teder õigeks, et öömaja läheb kollektiivpuhkusele ning seetõttu pole sellel ajal öömajateenus Narvas kättesaadav, kirjutab Põhjarannik.

Jõhvi sotsiaalmaja direktor Uno Sepp ütles ajalehele, et paljud vajakajäämised, millele õiguskantsler viitas, tulenevad auklikust seadusandlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles