Eilne äikesetorm jättis endast maha mitu põlenud maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal kustutasid päästjad välgulöögi tagajärjel süttinud maja.
Lääne-Virumaal kustutasid päästjad välgulöögi tagajärjel süttinud maja. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Selle aasta esimese tõsisema äikesetormi arvele võis eile kanda kaks majapõlengut, süttinud puu ja alajaama ning hukka saanud koera.

Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas Avispea külas elavad õed Anu ja Epp olid eile hommikul oma vastremonditud kodus, kui käis vali kärgatus. Naised ei osanud esiotsa arvata, et välk nende majja lõi, kuid siis hakkas tubades suitsu levima.

Kuigi tuletõrjujad jõudsid kiiresti kohale ja maja jäi püsti, oli kahju märgatav. Põlengus hävis teler ja voodi. Kannatada sai üks tuba, teistes ruumides olid vee- ja suitsukahjustused.

Põlengus hukkus koer

Anu rääkis, et on õega teist päeva puhkusel ja tavaliselt ei ole nad sel ajal kodus. Siis võinuks kuluda palju aega, enne kui keegi naabritest oleks tulekahju märganud.

Äikesetorm räsis eile ennelõunal rohkem Kagu- ja Lõuna-Eestit. Hommikul puhkenud äikesetormiga kaasnes rahesadu, mis muutus ajalehe Sakala andmeil nii tugevaks, et autojuhid olid sunnitud tee ääres peatuma.

Viljandimaa päästeteenistus sai kell kümme teate põlevast majast. Tuletõrjujate kohale jõudes oli Tarvastu vallas Pahuvere külas asuva ühekorruselise palkmaja köök tules. Päästjad leidsid elutoa põrandalt põlengus hukkunud koera. Lõunaks põleng kustutati.

Elumaja kustutamise ajal said päästjad Tarvastu vallast teisegi väljakutse. Kärkna külas oli leekides puu, mille tõenäoliselt oli süüdanud pikselöök.

Inimesi tabab harva

Kagu-Eestis Põlva vallas võib aga ilmselt pikselöögi arvele kirjutada süttinud alajaama. Kuni Eesti Energia töötajate saabumiseni valvasid päästjad suitseva alajaama juures ning elektrikute kohale jõudes oli tuli juba ise ära kustunud.

Päästeameti andmetel on Eestis harvad juhused, kui äike maja süütab. Keskmiselt juhtub nii paar korda aastas.

Veel harvemad on juhtumid, mil pikne tabab inimest. Eestist pole viimaste aastate kohta ühtegi ametlikku kinnitust, küll aga on üks juhtum teada lõunanaabrite lätlaste juurest. Mullu tabas pikselöök Jurmala rannas ujumast tulnud suvitajat, kes viidi põletushaavadega haiglasse.

Lääne-Viru tuletõrjujad teadsid rääkida aastatetaguse loo Viljandimaalt, kus üks memm sammus, vikat õlal, ja sai surmava pikselöögi.

Kuidas toimida

• Hooned tuleb varustada piksevarrastega. Tasub eemale hoida lagedal väljal asuvatest kõrgetest puudest, eriti ohtlikud on lehtpuud.

• Majades tuleks hoiduda helistamisest, telerivaatamisest ja ahjukütmisest (laetud osakeste kontsentreerumise tõttu toimib suitsusammas piksevardana). Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles