Esimene jumalateenistus uuenenud Jaani kirikus on kolme nädala pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja, Tallinna praost Jaan Tammsalu kinnitab, et 10. juuni pidulikule jumalateenistusele on kutsed välja saadetud ja remonditav kirik lihtsalt peab selleks ajaks korda saama.
EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja, Tallinna praost Jaan Tammsalu kinnitab, et 10. juuni pidulikule jumalateenistusele on kutsed välja saadetud ja remonditav kirik lihtsalt peab selleks ajaks korda saama. Foto: Toomas Huik

Kuigi veel veebruaris loodeti, et Tallinna Jaani kirik saab uue seesmise näo esimeseks nelipühaks, avatakse pühakoda jumalateenistuseks siiski kaks nädalat hiljem, 10. juunil.

«Kui 140 aasta vanuse kiriku sisemust hakati lahti võtma, siis selgus, et töid on siin rohkem, kui algul osati arvata,» ütles EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu, kelle üks õpitud erialadest on ehitusmeister.

Tema sõnul olid kirikupingid kohati nii pudedad, et ainult värv hoidis istet koos. Samuti leiti võimalus saata restaureerimisele aknad, mille remont tulnuks muidu ette võtta paari aasta pärast.

Töid arvatust rohkem

«Tegime koguduses otsuse, et võtame pangast rohkem laenu ja teeme kõik tööd korraga ära. Aasta pärast oleks akende restaureerimine olnud hulga kallim ja remonditud kirikus tülikas,» põhjendas Tammsalu.

Kogudus võttis pangalaenu kaheksa miljonit krooni, lootuses, et linn tasub sellest kolm miljonit.

«Ma ei väsi kordamast, et kirik kuulub linnale. Viis miljonit krooni jääb küll koguduse kanda, aga loodame, et riik ja linn meid edaspidigi toetavad,» sõnas õpetaja.

Jaani kiriku remondi peatöövõtja Tarrest Ehituse OÜ projektijuht Urmas Tammemäe märkis, et üldine töömaht suurenes esialgu plaanitust märgatavalt. Lisaks akende restaureerimisele selgus ehituse käigus, et nii mõnigi asi polnud lõpuni läbi mõeldud ja tuli tööde käigus uuesti projekteerida.

Tammemäe kinnitas, et 10. juuniks on kõik valmis, ehitaja annab hoone kogudusele üle nädalapäevad varem.

«Üleliia me ei kiirusta, järgime kindlalt tehnoloogiat. Muidugi tahaks, et aega oleks veel nädal rohkem, et saaks mõnda asja paremini teha, piltlikult öeldes maasika tordile panna,» sõnas Tammemäe.

Tammsalu hinnangul on kaks nädalat hilinemist lühike aeg. «Kui mõelda, et siin tehakse põhiliselt ühes ruumis töid 18 miljoni krooni eest, siis võib öelda, et tempo on olnud meeletult hea. Kui oleksime pidanud midagi veel kiiremini tegema, oleks kannatanud kvaliteet,» lausus ta.

Tammemäe andmeil sagib praegu kirikuruumides ligi 40 inimest alltöövõtufirmadest. Ühed laovad põrandale raskeid 60x60 sentimeetriseid paeplaate, teised paigaldavad tulevaste pinkide alla puitpõrandat. Järjekordne võlve toetav paepost on saanud uue näo. Oreli juures paigaldavad Tarresti mehed põrandat. Sama firma maaler-restauraator uuendab siseakende ilmet.

Kaunim kui ei kunagi varem

«See kõik on meeskonnatöö. Pisiasju teevad siin mitu firmat ja ka eri firmadest kokku palgatud mehed,» rääkis Tammemäe.

Tema sõnul restaureerib uksi ja aknaid OÜ Aja Nägu, pinke OÜ Roswood, lühtreid KAR-Grupp. Tehnovõrke ehitavad ja timmivad OÜ Penope, OÜ Staatus, Comfort AE ning Welander AS.

«Tööd on olnud palju, aga lõppkokkuvõttes tuleb kirik väga ilus. Nii ilus polnud see arvatavasti isegi siis, kui valmis sai,» kiitis Tammsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles