Kapo: Konstitutsioonierakond on Moskva juhitav õõnestusprojekt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi riigikogu valimised olid alles tänavu märtsis, ilutses juba mullu augustis Tallinnas bussijaama
lähedal konstitutsioonipartei juhi Andrei Zarenkovi valimisplakat.
Kuigi riigikogu valimised olid alles tänavu märtsis, ilutses juba mullu augustis Tallinnas bussijaama lähedal konstitutsioonipartei juhi Andrei Zarenkovi valimisplakat. Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitsei nimetab oma värskelt ilmunud aastaraamatus ka viimastel parlamendivalimistel osalenud Konstitutsioonierakonda Kremlist juhitavaks ja rahastatavaks õõnestusprojektiks.

Kaitsepolitsei (kapo) andmetel kasutab Kreml Andrei Zarenkovi juhtimisel tegutsevat Konstitutsioonierakonda aktiivselt Eesti rahvusvahelise maine kahjustamisele suunatud propagandarünnakute korraldamisel.

«Tegemist on omapärase kooslusega, mis pürib esindama kogu Eesti venekeelset elanikkonda, kuid mille peamisteks rahastajateks ja ideoloogilisteks toetajateks on Vene Tallinna saatkonna diplomaadid, Moskva linnavalitsuse ametkonnad, Venemaa meedia ja Venemaa eriteenistuste kontaktisikud,» märgib kapo.

Kahtlane ühing

Mullu Peterburis Vene kaasmaalaste kongressil esines Zarenkov Eesti valitsust ründava sõnavõtuga, mille oli tegelikult koostanud Vene kaasmaalaste keskuse ametnik, kirjutab aastaraamat.

Erakonna varjatud rahastamiseks on kapo andmetel kasutatud MTÜd Ajalooühing Monument, mis põhikirja järgi peaks tegelema sõjahaudade hooldega, kuid ostab seda teenust sisse teistelt ühingutelt sadu kordi väiksemate summade eest, kui on ise saanud.

Monumenti on rahastanud Vene välisministeeriumi alluvuses tegutsev kaasmaalaste keskus ning mullu ebaõnnestunult Eesti kodakondsust taotlenud Vene suurärimees Andrei Filatov. Sama ühing osutus ka Eestit mustava filmi «Eesti – ajaloo ristteel» tellijaks.

Konstitutsioonierakonnaga seotud isikud on kapo väitel kasutanud projektiraha ka rikastumiseks, soetatud on nii autosid kui kinnisvara. Kapo andmetel oli Vene eriteenistuste eesmärk tagada tänavustel valimistel Konstitutsioonierakonna esindatus riigikogus. Samuti on kavandatud tegevussuundi järgmisteks parlamendivalimisteks ning 2009. aasta europarlamendi valimisteks.

Moskva abita kaoks

Kapo hinnangul oleks viimastel valimistel täielikult põrunud Konstitutsioonierakond ilma Moskva rahalise abita pidanud oma tegevuse Eestis ammu lõpetama.

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare toetusel kodakondsust taotlenud transiidiärimees Filatovist aga soovis Kreml kapo andmetel kujundada Eesti venelastele uut liidrit.

«Filatovi juhtumi näol on tegemist suurejoonelise klassikalise mõjutustegevusega, mille koostisosadeks on populistlike ettevõtmiste rahastamine, kindlatele poliitikutele panustamine ja suhtekorraldajatelt populaarsuse ostmine,» märgib kaitsepolitsei.


Andrei Zarenkov: süüdistused on puhas jama

Konstitutsioonipartei juhi Andrei Zarenkovi sõnul pole kapo süüdistustel alust ning erakonna eesmärk pole olnud Eesti ühiskonda lõhestada.

«Mul on väga kahju, et selline soliidne organisatsioon, kelle ülesandeks on tagada riigi julgeolek, täidab ilmselt praeguse paremradikaalse enamuse tellimust,» ütles Zarenkov. «Demokraatlikule riigile pole kohane nimetada äärmusluseks võitlust rahvusvähemuse võrdõiguslikkuse eest.»

Väidet, nagu tegutseks konstitutsioonipartei Eestis Moskva käepikendusena, nimetas Zarenkov täielikuks jamaks. «Kui me ootamegi oma tegevusele mingit moraalset toetust, siis pigem Euroopa Liidu poolt, mitte Moskvast. Venemaa struktuurid pole kunagi teinud panust meie erakonnale, sest meie toetusreiting on vaid 1,2 protsenti. Ei maksa arvata, et Vene analüütikud on idioodid,» rääkis ta.

Zarenkovi sõnul oli juba enne riigikogu valimisi selge, et enamik kohalikest venelastest hääletab Keskerakonna ja Edgar Savisaare poolt ning pigem võis Moskva teha panuse neile.

«Me pole kunagi taotlenud võimu haaramist ja parlamenti pääsemist, meie eesmärk on vene diasporaa õiguste kaitse ja dialoog eesti ühiskonnaga,» kinnitas ta.

Kapo väide, nagu kasutaks erakond Venemaa kaasmaalaste programmi kaudu jagatavat raha, ei vasta Zarenkovi sõnul samuti tõele.

«Need summad on läinud puhtalt kultuuriürituste ja -organisatsioonide toetuseks. See on iga tsiviliseeritud riigi jaoks täiesti normaalne tegevus,» kinnitas ta.

Mullu Peterburis Vene kaasmaalaste kongressil oli Zarenkovi sõnul erakonna delegatsiooni pugenud kapo agent, kes fabritseeris oma töö õigustamiseks vale, nagu oleks Zarenkovi ettekande koostanud Vene kaasmaalaste keskuse ametnik.

«Kapo aastaraamatus on foto minust ja Sergei Sergejevist hotellitoas, mille see agent võttis nööbi sisse monteeritud kaameraga. Ma tean, kes see inimene oli, ta jõi seal ennast täis ja siis mõtleski selle lolluse välja,» ütles Zarenkov.

Zarenkovi sõnul näitab kapo analüüs, et Eesti pole kahjuks dialoogiks valmis ja ega soovi mõista kohalikke venelasi. «Tuleb aru saada, et võrdseid õigusi taotleme meie ise, mitte Moskva. Praegu on käes tõe hetk – kas Eesti ühiskond läheb ärakeelamiste ja venekeelsete elanike süüdistamise teele, või siis ulatatakse meile käsi.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles