Lang: ma pole teinud ühtegi Eesti julgeolekut kahjustavat otsust

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Aivar Pärtel/Scanpix

Justiitsminister Rein Lang kinnitas täna saadetud pressiteates, et ta pole teinud ühtegi Eesti julgeolekut kahjustavat otsust ning pidas naeruväärseks sotside nõudmist, et ta ametist tagasi astuks.

«Ma ei ole teinud selles asjas ainsatki ebaseaduslikku ega Eesti julgeolekut kahjustavat otsust,» märkis Lang justiitsministeeriumi saadetud pressiteates. «Küll aga kahjustab Eesti välissuhtlemist ja mainet mõningate poliitikute ja ennast ajakirjanikeks nimetavate isikute valimiskampaania, milles kõik vahendid näivad olevat lubatud.»

Langi sõnade kohaselt teeb teda kui justiitsministrit ärevaks kaitsepolitsei ja riigisaladusega kaetud teabe kasutamine valimiskampaanias.

Justiitsministri sõnul on sotside nõudmised tema tagasiastumiseks naeruväärsed ning ta pidas spekuleerivaks tänases Postimehes ilmunud lugu, mille järgi Lang tühistas tänavu kevadel ajutiselt siseministri ametit pidades Sergei Markovi viisakeelu.

Taotluse Markovi keelust vabastamiseks tegi välisministeerium.

Pärast 2007. aasta pronksööd tabasid Eestit küberrünnakud ning nende ründajate selgumisel kehtestas endine siseminister Jüri Pihl Markovile sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi, sealhulgas Eestisse.

Lang ütles täna Vikerraadio Keskpäevauudistele, et kui Eesti liitus Schengeni viisaruumiga, siis võttis riik omaks ka reeglid, mille alusel tõkestatakse Schengeni viisaruumi sisenemist.

«Ja selleks on olemas üks must nimeiri, kuhu liikmesriigid võivad kanda isikuid, kelle suhtes on olemas põhjendatud kahtlus, et nad on ohtlikud riigi või kogu Euroopa liidu julgeolekule või toime pannud kuritegusid,» märkis Lang.

«Meil pole ühtegi tõendit selle kohta, et Markov isiklikult oleks seotud kuritegevusega. See, et ta teeb poliitlisi avaldusi, ei ole Schengeni viisaruumi sisenemise tõkestamise aluseks,» lisas ta.

Samuti märkis ta, et tema «jaoks on šokeeriv see, kuidas riigisaladust kandvad dokumendid või see teave jõuab poliitilisse võitlusse enne valimisi ja kuidas valimiskampaaniasse kaasatakse kaitsepolitsei ja selles osas on valitsusel lähipäevil kindlasti hulgaliselt tegevust.»

Postimees.ee küsimuse peale, et millised tegevused valitsust siis ees ootavad, teatas justiitsministeerium, et see tegevus on kaitstud riigisaladusega.

Endine siseminister, sotside esimees Jüri Pihl ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et tema ei näe põhjust, miks Eesti ei oleks võinud Schengeni viisaruumi musta nimekirja Markovit edasi jätta.

Pihl märkis, et enamus Schengeni musta nimekirja kantutest ei ole kriminaalkorras karistatud.

Lang jällegi märkis Kuku raadiole, et viisakeelul peavad olema selged juriidilised alused ning, et Markov oleks võinud alustada keelu suhtes kohtuteed ja ilmselt ka võitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles