Riik võib õppejõudude koondamist hõlbustada

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Riigikogu kultuurikomisjoni liikme Peeter Tulviste sõnul on võimalik, et komisjon toetab Tartu Ülikooli (TÜ) soovitud seadusemuudatust, mis hõlbustaks õppejõudude koondamist.

TÜ tegi oma ettepaneku riigikogus sel nädalal suure tõenäosusega heaks kiidetavasse ülikooliseaduse, teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse, Eesti rahvusraamatukogu seaduse, erakooliseaduse ning rakenduskõrgkooli seaduse muutmise eelnõusse, kuid Tulviste sõnul ei toetanud komisjon ülikooli ettepaneku nii kiiret elluviimist.

«Komisjoni enamus ei soovinud eelnõud selle taha seisma panna,» lausus Tulviste. «Seisma oleks aga eelnõu jäänud seetõttu, et TÜ ettepaneku üle arutamine oleks nõudnud läbirääkimisi ametiühingutega, ülikoolide administratsioonidega ning samamoodi teiste asjast huvitatutega.»

Samas lausus Tulviste, et TÜ ettepanek on mõistlik ning komisjon sel teemal ka vaidles, kuigi otseselt ei hääletanud. «Seda julgen küll öelda, et komisjon kaldus pigem Tartu Ülikooli ettepaneku kasuks, kuid samas ma ei oska öelda, kas ka tegeliku hääletamise ajal see nii jääks,» lisas ta.

Tulviste sõnul tullakse TÜ soovitud seadusemuudatuse juurde tagasi kui erinevate osapooltega on läbi räägitud ning ta pidas võimalikus, et see viiakse ka ellu.

Ülikoolile teeb muret, et 1. juulil jõustunud töölepingu seadus muutis tähtajaliste lepingute lõpetamise karmimaks. Samas on enamik õppejõude ja teadustöötajaid ülikoolis tööl just tähtajalise töölepinguga, sest ülikooliseadus lubab tähtajatuid lepinguid nendega sõlmida vaid erandjuhtumil.

TÜ rektor Alar Karis märkis riigikogule saadetud ettepanekus, et varem kehtinud seaduse kohaselt oli ülikoolil võimalik määratud ajaks sõlmitud töölepingut lõpetada ja inimene koondada, makstes talle hüvitist samal moel, nagu määramata ajaks sõlmitud töölepinguga töötajale ehk 2-4 kuu töötasu ulatuses sõltuvalt tööstaažist.

Uue ja kehtiva seaduse kohaselt aga peaks õppejõu koondamisel maksma talle hüvitist, mis vastab töötasule, mida tal oleks olnud õigus saada lepingu lõppemiseni. Karis tõdes, et ka töötajal on lepingu lõpetamine nüüd keerulisem.

Nii tegigi TÜ ettepaneku, mis võimaldaks ülikoolil tähtajaliselt tööle võetud õppejõude samal moel koondada nagu tähtajatu lepingu sõlminud töötajaid.

TÜ ametiühing ning Eesti Maaülikooli ametiühing teatasid aga kultuurikomisjonile, et nemad ülikooli soovitud seadusemuudatust ei toeta.

«TÜ ettepanek ülikooliseaduse ning teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse muutmiseks on Eesti kõrghariduse pikemaajalisi strateegilisi eesmärke silmas pidades kahjulik,» märkisid ametiühingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles