Vene kasiinod hakkavad Eestisse kolima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kuna idanaabrite peaminister Vladimir Putin keelas suurel osal Venemaa territooriumist kasiinod ära, luuravad Vene kasiinofirmad maad Eestis, lootes oma õnnemängukohad siia rajada.



Eesti Hasartmängukorraldajate Liidu juht Tõnis Rüütel vaid rõõmustas Vene kasiinoärimeeste tekkinud huvi üle. «Kasiinoturist on ju kõige parem turist, raha toob ta siia, kuid võimalikud probleemid viib endaga koju tagasi,» lausus Rüütel.



Tollal veel Venemaa presidendi ametit pidanud Putin võttis juba mitme aasta eest vastu otsuse, et Venemaal pannakse enamik kasiinosid kinni ning hasartmänge lubatakse pidada vaid neljas piirkonnas – Kaliningradi oblastis, Altais, Aasovi mere ääres ja päris Kaug-Idas Põhja-Korea piiri ääres.



Enim huvitab venelasi Narva


Siis ei usutud Venemaal veel kuigi tõsiselt, et kasiinod ka tegelikult kinni pannakse, mistõttu teemat kajastanud rahvusvaheline ajakirjandus sai nüüd vahendada kasiinode töötajate ja külastajate siirast üllatust.



Ka Rüütlile jäi mulje, et Venemaa kasiinopidajad lootsid kuni viimase hetkeni kuidagi keelust pääseda. Tema sõnul hakkasid alles juulis, pärast kasiinode sulgemist, keset puhkusteaega, Eestisse saabuma kasiinofirmasid esindavad juristid, keda huvitasid Eesti kasiinode tegevust reguleerivad õigusaktid ja võimalus siin oma ettevõtmine püsti panna.



Enim huvitas venelasi võimalus oma äri alustada Narva kandis, eeldatavasti seetõttu, et see on Peterburile lähemal.



Kuigi kasiinofirmade ettevalmistused Eestis pole veel kaugele jõudnud, arvas Rüütel, et huvi on tõsine, sest siin kasiinode avamiseks on mõned firmad juba audiitorfirmad nõustama palganud.



Eesti suurim kasiinofirma Olympic Entertainment Group ei soovi veel liiga vara rõõmust hõisata, ent ometi loodavad nad Putini keelust võita. Ettevõtte tegevjuht Indrek Jürgenson lausus, et kuna tema firmal on esinduslikke kasiinosid ka näiteks Riias, Vilniuses ja Varssavis, siis toob Venemaa kasiinokeeld neile kindlasti uusi kliente.



«Augustis peatus Reval Park Hotel & Casinos aasta varasemaga võrreldes kolm korda rohkem Venemaalt pärit külalisi,» lausus Jürgenson. Oluline on pakkuda turistidele häid põhjusi külastada just Eesti kasiinosid, sest kasiinondus areneb kõikjal Euroopas ja paljude kasiinoturistide jaoks pole probleem sõita näiteks Monte Carlosse.



Eestile kasulik


Jürgenson märkis, et kasiinoturismi üks oluline plusspool on tõsiasi, et see ei sõltu aastaajast ning külalisi on võimalik Eestisse tuua ka kehva ilmaga aastaaegadel.


Eesti külastamiseks vajalik Schengeni viisa maksab venelastele 35 eurot ehk 550 krooni, välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakovi sõnul saab selle kätte umbes viie päevaga.



Lisaks venelaste Eesti kasiinodesse meelitamisele tahab riik ka internetikasiinodes liikuvat raha maksustada. Järgmisest aastast tohib Eestis pidada internetikasiinosid, ent samas tahetakse kinni keerata eestlaste võimalus mängida välismaa internetikasiinodes.



Rüütel lausus, et selle taga on riigi soov internetikasiinode maksurahast mitte ilma jääda, sest välismaa serverites asuvatelt kasiinodelt ei teeni Eesti riik sentigi. Uue korra järgi aga maksavad Eesti serverites olevad internetikasiinod riigile makse ning neis saavad mängida ka välismaalased.



Venemaa Kasiinokeeld


•    Venemaal tohib 1. juulist kasiinosid pidada vaid Kaliningradi oblastis, Altais, Aasovi mere ääres ja päris Kaug-Idas Põhja-Korea piiri ääres asuvates piirkondades, kus on praegu aga väga vähe kasiinosid ja hotelle. Ka on sinna Venemaa suurlinnadest keeruline jõuda.



•    Vene valitsuse hinnangul jättis kasiinokeeld tööta 60 000 inimest, ent hasartmänguettevõtjate endi hinnangul on õige arv rohkem kui 400 000 inimest.



•    Kasiinod on Venemaal sama ebapopulaarsed kui Eestis. Ajakirjanduses on ka spekuleeritud, et üheks kasiinokeelu kehtestamise põhjuseks


2006. aastal oli asjaolu, et selle äriga on Venemaal tihedalt seotud kohalik Gruusia kogukond ning keeld oli Putini kättemaks rooside revolutsiooni eest. Rooside revolutsioon oli Gruusias 2003. aasta sügisel aset leidnud veretu revolutsioon, mis kukutas president Eduart Ševardnadze ja aitas võimule Mihheil Saakašvili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles