Meelis Atonen: Eesti mehed hukkusid parema maailma nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen.
Meelis Atonen. Foto: Peeter Langovits

Äsja Afganistanis langenud kaks Eesti sõjameest hukkusid Eesti eest ja parema maailma nimel, kirjutab homse Postimehe arvamusartiklis Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen.

«Jaanilaupäeval vapustas Eestit kurb uudis: kaks meie võitlejat on Afganistanis surma saanud. Samal õhtul inimestega suheldes kuulsin korduvalt küsimust, kas need mehed mitte ilmaasjata ei hukkunud,» kirjutab Atonen. «Kas ei hukkunud nad lihtsalt poliitikute soovi tõttu kellelegi meeldida, kas ei hukkunud nad võõra asja teenritena? Üks hea sõber arvas koguni, et need surmad on Ameerika sõpruse verine hind.»

«Rahvusvahelist julgeolekualast koostööd tehes, alliansse moodustades ning leppeid sõlmides ja eriti neid täites näidatakse kogu maailmale, et keegi liitlastest ei ole üksi, et suudetakse kokku hoida ja vajadusel ka üksteise eest seista,» märgib Atonen. «Teinekord tuleb ühiste väärtuste eest seista ka olukordades, kus kõik ei ole selge, kus avalikku arvamust on mõjutatud, sest kurjuse impeeriumites hirmutatakse inimesi ja maailmale suudetakse selle hirmu baasil vale pilti saata.»

«Olles solidaarsed oma liitlastega nii Iraagis kui Afganistanis, seisame tegelikult  maailma stabiilsuse eest. Me seisame parema Eesti eest,» kirjutab Atonen.

Atoneni sõnul vajavad väikesed riigid nagu Eesti rahvusvahelist koostööd eriti. «Seda kõike tunnetasime hiljuti ka pronkssõduriga seotud sündmuste päevil. Koostöö ei saa olla vaid lõputu saamine, liit saab põhineda vaid vastastikusel andmisel.»

«Nii on lihtne vastata küsimusele, mille eest hukkusid need ja ka varasemad Eesti mehed lahingutes kodust kaugel. Nemad mõistsid meie valikuid ja olid nende valikute nimel valmis riskima kõige kallimaga — oma eluga. Nad hukkusid Eesti eest. Nad hukkusid parema maailma nimel.»

Atoneni sõnul olid hukkunud Eesti sõjaväelased kangelased, kelle tee ei tohi jääda pooleli. «Võitlust parema maailma nimel jätkates tõestame, et meeste surm ei olnud asjatu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles