Hüpno- ja psühhoteraapia kool annab tunnustamata haridust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Eimla (vasakul) ja Jure Biechonski on kandvad jõud hüpno- ja psühhoteraapiat õpetava erakooli taga, mis asus Biechonski sõnul kolmeaastaseid kursuseid pakkuma lühiseminarides osalejate soovil.
Katrin Eimla (vasakul) ja Jure Biechonski on kandvad jõud hüpno- ja psühhoteraapiat õpetava erakooli taga, mis asus Biechonski sõnul kolmeaastaseid kursuseid pakkuma lühiseminarides osalejate soovil. Foto: Liis Treimann

Mullu ilmus Eesti haridusmaastikule Suurbritannias tegutseva trans-personaalse hüpnote-raapia ja psühhoteraapia kooli allharu, mis pakub võimalust omandada kolme aastaga Briti diplom nimega Higher Diploma.

Transpersonaalse hüpnoteraapia kooli lõid Poola päritolu, Iisraelis kasvanud ja praegu Suurbritannias elav psühholoog Jure Biechonski ja tema eestlannast kaastööline Katrin Eimla, keda on kooli koduleheküljel nimetatud kontseptsiooni kaasarendajaks.

Riik kooli ei tunnista

Nad on juba mitu aastat pidanud Eestis paaripäevaseid seminare oma loovuse ja emotsionaalse vabaduse äratamiseks. Nendel peeti dialoogi oma alateadvusega ja aidati osalistel luua terviklikku ja tasakaalustatud pilti iseenda rollidest ja tegelikest soovidest. Ühe meetodina kasutati ka hüpnoosi.

Sel kevadel hakkasid aga Eesti ametivõimudeni jõudma teated, et transpersonaalse hüpnoteraapia kool on hakanud välja reklaamima võimalust saada nende juures Suurbritannias tunnustatud kraad.

Kool jättis aga teatamata, et udusel Albionil tähendaks nende õppekava läbimine bakalaureusetasemest aste madalamat taset.

Eestis välisriikide õppeasutuste antud hariduse hindamisega tegeleva ENIC/NARIC Keskuse juhataja Gunnar Vaht kirjutas märtsis ühes

e-kirjas, et Eesti ENIC/NARIC Keskusele on esitatud trans-personaalse hüpnoteraapia kooli poolt väljastatud tõendeid riikliku õppelaenu saamiseks ja töökohalt õppepuhkuste võtmiseks.

Pole koolitusluba

On küll mõnevõrra arusaamatu, miks peaks selle kooli õpilased õppepuhkust vajama, sest õppetöö toimub seal kord kuus kolmepäevaste tsüklitena, mis ei tohiks töötegemist takistada. Vaht ise viibib puhkusel ja tema kommentaari ei õnnestunud eile seetõttu saada.

Eesti ENIC/NARIC Keskusele saadetud kirjas kinnitas aga Ühendkuningriigi ENIC/NARICi esindus, et Suurbritannia ei tunnista SACH Internationali õigust anda Higher Diplomat. Seetõttu ei tunnista seda õigust ka Eesti riik.

Haridus- ja teadusministeeriumi järelevalve osakonna juhataja Kadri Petersoni sõnul ei tundnud kooli loojad Eesti seadusi ja alustasid seetõttu kohe õpilaste vastuvõtmisega, kuigi neil polnud õppetegevuseks vajalikku koolitusluba.

Selle peale saatis ministeerium koolile kirja, milles juhtis kooli juhtkonna tähelepanu koolitusloa vajalikkusele.

Samuti palus ministeerium Põhja politseiprefektuuril uurida, kas on tegemist koolitusloata õppetegevusega.

Eelmisel kuul tegi aga haridus- ja teadusministeeriumi juures asuv koolituslubade komisjon ettepaneku anda OÜ-le Terviklik Mina lõpuks ometi koolitusluba tööalase koolituse läbiviimiseks.

Tegemist on aga loaga pakkuda täiendkoolitust, mitte loaga anda riigi tunnustatud diplomit andvat haridust.

Huvilisi jagub

Biechonski ise seletab Eesti võimude tegevuse põhjust kelleski tekkinud hirmuga tema uudse lähenemise suhtes psühholoogiale. «Nõukogude aeg on möödas, kuid selle mõttelaad on jäänud. Miks peaksid mõned ametnikud otsustama, mida inimesed õpivad,» oli Biechonski nõutu.

Samas tunnistas ta, et selliseid konflikte ametivõimudega on tal olnud ka teistes riikides, kus ta oma kursuseid on pidanud.

Seega saab transpersonaalse hüpnoteraapia kool jätkata oma tegevust, pakkudes kursust hinnaga 26 400 krooni aastas.

Selle aasta algusest toimuvatele kursustele on Bie-chonski sõnul registreeritud 90 inimest ja järgmise aasta alguses algav kursus täitub tema sõnul ka jõudsalt.

Hüpno- ja psühhoteraapia alused

Väljavõtteid kursust tutvustavast infomaterjalist

1. Me usume, et inimeste kursusele tuleku kolm peamist põhjust on:

• Kohtuda uute inimestega

• Lõbusalt aega veeta

• Muuhulgas ka midagi õppida

2. Kursuse peamiseks lähtepunktiks on humanistlik-analüütilise mudeli integratiivne teooria. Mudeli esitamisele järgneb võrdlus ja diskussioon, mille eesmärgiks on luua pidev protsess, milles elustuvad intellektuaalsed, emotsionaalsed, vaimsed ja kujutluslikud vastused.

allikas: transpersonaalse hüpnoteraapia ja psühho-

teraapia kool SACH International

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles