Advokaatide juurdepääsu uurimismaterjalile võidakse piirata

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

Kriminaalmenetluse seadusse kavandatavate muudatustega võidakse piirata advokaatide juurdepääsu uurimismaterjalidele, et vältida nende lekitamist ajakirjandusse.


«Viimane, mis meenub, on augustist, kui Tallinna linnavalitsuse korruptsioonijuhtumiga seotud materjalid jõudsid ajakirjandusse, enne kui selle asja kohtumenetlus oli üldse alanud,» rääkis riigi peaprokurör Norman Aas, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Lisaks niinimetatud Parbuse afäärile lekkisid uurimismaterjalid ajakirjandusse ka selliste kõmuliste kohtuasjade puhul, nagu maadevahetus ja Rävala 8 maja müük. Ühelgi juhul pole lekke allikat suudetud tuvastada.

Uurimismaterjalide lekitamine pole kaugeltki vaid Eesti probleem.

Näiteks Rootsis on otsustatud teatud materjale kaitsjatele enam mitte üle anda ning nendega on lubatud tutvuda ainult kohtu ruumides.

«Üks asi on see, mis on ka praegu läbirääkimisel justiitsministeeriumiga, et võib-olla teatud hulka materjale me peaks rohkem kaitsma ja võib-olla nende üleandmine advokaatidele ei peaks olema tavaline,» ütles Norman Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles