Rein Langi juubelipidu äratas huvi Vene meedias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise monotükis Adolf Hitlerit kehastanud Indrek Taalmaa.
Vanemuise monotükis Adolf Hitlerit kehastanud Indrek Taalmaa. Foto: Margus Ansu

Vene infokanalid asusid ägedalt kritiseerima Eesti justiitsministrit Rein Langi, kes tähistas kolmapäeval oma juubelit Tartus Püssirohukeldris peoga, mille käigus etendati ka Vanemuise mängukavva kuulunud monotükki Adolf Hitlerist.

Infoagentuur Regnum teatas uudise pealkirjas, et Eesti justiitsminister «ehtis» oma sünnipäevapidu svastikaga. Loos endas vahendatakse sama informatsiooni, mis ilmus Rein Langi sünnipäevast eilses Eesti Ekspressis.

Regnum meenutab seejuures, et Lang on avalikult vastu seisnud holokaustieitamise kriminaliseerimise, kuna sellise asja karistamine piiraks sõnavabadust.

Itar-Tass vahendab aga Öise Vahtkonna avaldust, milles väljendatakse nördimust Langi käitumise üle. Liikumise sõnul on juba sünnipäevapeo paigaks valitus Püssirohukeldri nimi kurjakuulutava tähendusega.

Öine Vahtkond kavatseb teha avaliku pöördumise valitsusele, et see annaks Langi tegevusele hinnangu ning lubab nõuda ministri tagasiastumist, märgib agentuur.

Vene riiklik telekanal Rossija tegi aga Langi sünnipäevast paari minuti pikkuse uudisklipi, milles esineb ka Dmitri Klenski, kes räägib, et Eesti riik ei tee midagi natsisümboolika keelustamise vastu.

Tartu asemel näidatakse aga televaatajatele kaadreid Tallinna vanalinnast, samuti Eesti Ekspressi kodulehekülge ning katkeid Rein Langi ja peaminister Andrus Ansipi intervjuudest, aga ka sõjaveteranide rongkäikudest.

Eesti Ekspress kirjutas eile, et justiitsminister Rein Langi 50. sünnipäevapeo õhtu naelaks oli etendus «Adolf», mille tarbeks paluti külalistel riietuda võimalikult 20. sajandi 30-ndate aastate Müncheni õllekeldrite stiili järgivalt.

Vanemuise mängukavva kuulunud «Adolf» on monotükk Adolf Hitleri viimasest kõnest enne enesetappu, mida mängiti viimati mullu sügisel samas Püssirohukeldris, kus lavakujunduses kasutati ka suurt haakristi-lippu.

Ekspressi palvele ürituse stiilivalikut põhjendada, vastas Lang, et tegemist on eraasjaga, mida ta ei kommenteeri.

Täpsustavas teates selgitas Lang külalistele, et tegu pole stiilipeoga ja mundreid ja nendega kaasnevat sümboolikat peole ei oodata. Minister nentis, et kolmekümnendad, eriti nende esimene pool oli Münchenis vaene aeg.

Ekspress meenutas ka, et kolm aastat tagasi puhkes kogu Euroopat haaranud skandaal, kui Inglise prints Harry ilmus oma sõbra sünnipäevale Wehrmachti vormis, millel oli haakristiga käeside.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles