Narva koolidirektor korraldas koolis nõiajahi?

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Narva Peetri kooli tabas koondamiste laine, kus direktor eemaldab töölt õpetajaid, kes võivad mängida võtmerolli tema suhtes alustatud kriminaalasjas, kirjutab Den za Dnjom.

Viru ringkonnaprokuratuuri Narva osakond alustas mullu 31. oktoobril kriminaalasja Peetri kooli direktori Jelizaveta Tšertova suhtes karistusseadustiku paragrahv 162 tunnustel, mis käsitleb valimis- ja hääletamisvabaduse rikkumist.

Täpsemalt öeldes räägib see paragrahv isiku õigusest vabalt valida või olla valitud.

Ajaleht kirjutab, et 2005. aasta sügisel lõi Tšertova oma alluvatest õpetajatest valimispropaganda staabi, kuhu kuulusid peale tema veel neli õpetajat.

Nende ülesanne seisnes oma direktorile vähemalt 800 hääle korjamises, mis kindlustaksid talle koha Narva volikogus.

Selleks kaasati veel lisajõude õpetajate hulgast, mille tulemusena rippus pea kogu õpetajaskond telefonide otsas, veendes oma tuttavaid ja tuttavate tuttavaid Tšertova kasuks hääletama.

Õpetajate lähedased sunniti enesestmõistetavalt hääletama Tšertova poolt. Visa propagandatöö kandis vilja ning Tšertova valitigi Narva volikokku.

Kriminaalmenetluse käigus on suurem osa Peetri kooli õpetajaskonnast üle kuulatud. Neist tööõpetuse õpetaja Vjatšeslav Tšernjajev oli esimene, kes Tšertova vastu tunnistas ja alates 3. juulist on ta koolis töö kaotanud.

Tema töölt vabastamise põhjuseks toodi, et Tšernjajev ei andnud õigel ajal üle järgmise õppeaasta tööplaani.

Tšernjajevi enda väitel ei ole kooli juhtkond talle teada andnud, kui palju tunde tuleb tal järgmisel õppeaastal anda. See on vastavalt seadusele alus, millele toetudes saab tööplaani koostada.

Samalaadse riuka ohvriks langes ka direktrissi propagandastaabi endine liige, politseis tunnistusi andnud ajalooõpetaja Irina Lahtarina, kes aga kaebas töölt lahtilaskmise töövaidluskomisjoni.

Tema sõnul ei lähe järgmisest õppeaastast seoses ebasoosingusse sattumisega tööle kokku kaheksa õpetajat.

Samasugust äravoolu on lisaks Peetri kooli õpetajatele märgata ka õpilaste hulgas, kes kipuvad kooli vahetama.

Alates 2. jaanuarist 2006 on Tšertova vaid kooli direktori kohusetäitja. Uue konkursi direktori kohale peaks välja kuulutama linna volikogu.

Narva prokurör Mihhalil Hütt, kes kõnealust uurimist kureerib, ütles ajalehele, et kahtlustatavaid selles asjas veel ei ole, kuid see ei tähenda, et uurimisega oleks tupikusse jõutud.

Kriminaalmenetlusega alustati pärast seda, kui Den za Dnjom avaldas mullu 13. oktoobril artikli koolis valimiste ajal juhtunust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles