Välismaised petukõned mobiilidele sagenevad

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petukõnede eesmärk on vastamata kõne teinule raha teenida.
Petukõnede eesmärk on vastamata kõne teinule raha teenida. Foto: Sille Annuk

Sideoperaator Elisa 1400 klienti said sel nädalal Lääne-Aafrika riigist Sierra Leonest vastamata telefonikõne, mille eesmärk oli meelitada neid helistajaga ühendust võtma.


1400 vastamata kõne saanust proovis helistanule tagasi valida umbes 50 klienti. Arvestades, et kõneminut Sierra Leonesse maksab umbes 30 krooni, oli pettuse teel saadud tulu tühised 1500 krooni.

«Saame taolistele üritajatele reeglina mõne tunni jooksul jaole ja blokeerime sellelt numbrilt Eestisse sissehelistamise võimaluse,» ütles Elisa baas- ja raadiovõrkude valdkonna juht Andrus Kaarelson.

Blokeerimata jätmisel üritaks automaatsele helistamisrežiimile pandud arvutisüsteem ilmselt tegevust jätkata ning tulemus oleks märksa suurem kõnesaanute ja seega ka võimalike tagasihelistajate arv.

«Ma usun, et need «õngitsejad» on ilmselt oma riigis täiesti ametlikult tegutsevad väiksemat sorti mobiilioperaatorid, kes üritavad seeläbi endale tulu teenida,» pakkus Kaarelson. «Taoline arvutisüsteem jaksab teha minutis keskmiselt kolm-neli kõnet.»

Kannatanute arvu vähendamiseks soovisid mobiilioperaatorid blokeerida ka nendele numbritele helistamise, kuid sellele ei andnud Tehnilise Järelevalve Amet luba.

Kaarelsoni sõnul on taolised «fantoomhelistamised» sagenenud just septembris, sest alles kaks nädalat tagasi said tuhatkond Elisa klienti Eestis sarnaseid vastamata kõnesid veel Sloveeniast.

Viimastest juhtumitest meenutab Elisa valdkonnajuht veel ka Madagaskarilt alguse saanud kõnedetulva. «On näha, et arenevates maades IT-baas areneb,» nentis ta irooniaga.

Sarnase probleemiga maadleb ka EMT, kelle kliendid said avalike suhete juhi Kaja Sepa sõnul umbes kuu aega tagasi SMSi, milles teatati, et nad on võitnud lotoga miljon Inglise naela. Selle kättesaamiseks peab inimene ainult helistama teatud numbrile, mille kõneminut maksab seitse krooni.

«Niiöelda Nigeeria petukirjade veidi kaasaegsem variant,» iseloomustas Sepp seda petuskeemi.
Sideoperaatorid soovitavad inimestel taolistelt tundmatutelt numbritelt vastamata kõnede saamisel need lihtsalt kustutada.

«Mõnikord on helistajale vastama pandud inglisekeelne automaatvastaja, mis hoiab kergeusklikku oma jutuga liinil,» rääkis Kaarelson. «Meil oli Madagaskariga seoses juhus, kus inimene kuulis telefoniühenduses Madagaskari arvutiprogrammiga umbes 20 minutit seda juttu ja tekitas nii endale 500-kroonise arve.»

Viimased petukõned

Sierra Leone Alates 23. septembrist jõudis numbrilt +23222280625 Elisa võrku pea 1400 üritust. Tagasihelistamisi on pea 50.
Rahvusvahelise kõne hind Sierra Leonesse helistamisel on 25,95 krooni koos käibemaksuga.
Septembris on +9999 algusega numbritelt olnud kõneüritusi 1439 (kuni 24. septembrini) ning +999 puhul lausa 15 586. Mis riigist kõned tulid, pole täpselt selge.

Itaalia number suunakoodiga +39. Klientidele tuli pea 1000 kõnet ja tagasihelistamisi ligi 300.

San Marino numbritelt algusega +378 algusega numbritelt on püütud Elisa võrku helistada 2834 korral ning tagasi helistatud 768 korral.

Allikas: Elisa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles