Poola seadustas pedofiilide sundkastreerimise

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: Raigo Pajula.

Poola parlamendi alamkoda kiitis täna heaks seaduseelnõu, mis teeb teatud juhtudel kohustuslikuks pedofiilide kastreerimise.


Poola vasaktsentristliku valitsuse heakskiidu saanud seaduseelnõu näeb ette, et alla 15-aastaste laste või lähisugulaste vägistamises süüdi mõistetud pedofiilid peavad vanglast vabanedes tegema läbi keemiaravi.

«Selle käigu eesmärk on parandada vangi vaimset tervist, vähendada tema sugutungi ja kahandada seega ohtu, et sama isik uue kuriteo toime paneb,» ütles valitsus avalduses.

Peaminister Donald Tusk ütles eelmise aasta lõpus, et soovib kastreerida pedofiilid, keda ta nimetas «mandunuteks». Tusk ütles, et tema arvates «ei saa selliste isikute, selliste olevuste puhul kasutada sõna «inimene»».

«Seega ei leia ma, et nendel puhkudel kehtib inimõiguste kaitsmine,» ütles ta.

Tema märkused pälvisid inimõiguslaste meelepaha, kuid ta ei taganenud oma sõnadest.

Inimõigusrühmituse Helsingi Fondi liikme Piotr Kladoczny sõnul on seadus küsitav.

«Kui inimene on täie mõistuse juures, siis me karistame teda. Kui ta on haige, üritame ta terveks ravida - nii käivad asjad Poola seaduste kohaselt. See seaduseelnõu toob mängu mõlemad lähenemised. Minu teada on meie seadus selles küsimuses kõige karmim Euroopas,» ütles Kladoczny.

Seaduseelnõu näeb ühtlasi ette karmimad karistused vägistamise ja intsesti eest. Selle peab veel heaks kiitma parlamendi ülemkoda, kus Tuski Kodanikeplatvormil on enamus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles