LHV soovitab Telia Sonera pakkumise vastu võtta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Telekomi kodulehekülg.
Eesti Telekomi kodulehekülg. Foto: .

Kuigi ka Telia Sonera poolt Eesti Telekomi aktsionäridele tehtud kõrgem pakkumine jääb LHV Panga analüütikute ootustele alla ega peegelda ettevõtte tegelikku väärtust, soovitavad nad selle riigi müügiotsuse langetamise ning ettevõtte tõenäolise börsilt lahkumise tõttu vastu võtta.


LHV analüütik Kristo Oidermaa märgib, et aktsia eest makstav 6,99-kroonine lisadividend kergitab Telia Sonera 93 krooni tasemel pakkumishinda 7,5 protsenti võrra.

«Esialgse pakkumise järgselt avaldatud analüüsis soovisime näha Eesti Telekomi eest vähemalt 15 protsenti kõrgemat hinda ning praegune pakkumine jääb meie ootustele alla,» tunnistas Oiderma. «Oleme jätkuvalt arvamusel, et TeliaSonera maksab Eesti Telekomi aktsia eest vähe ning pakutav hind ei näita Eesti Telekomi tegelikku väärtust.» Kuid analüütiku sõnutsi puudub sellel väitel riigi toetus, kes otsustas oma osalusest loobuda.

Riigi müügi tulemusena tõuseks TeliaSonera osalus Eesti Telekomis juba 88,15 protsendini peale. Ülejäänud aktsionäridest moodustavad suurema osa välismaised institutsionaalsed investorid, kellele riigi osaluse müük on ka selgeks vihjeks oma osaluse võõrandamiseks. Kui siia lisada veel pakkumises osalevad kohalikud väikeaktsionärid, siis on tõenäoline, et TeliaSonera saavutab piisavalt suure osaluse Eesti Telekomi väljaostuks.

Vastavalt äriseadustikule peab TeliaSonera omama vähemalt 90 protsenti Eesti Telekomi aktsiatest, et üldkoosolekul taotleda vähemusaktsionäride väljaostu. Samas peab seda otsust üldkoosolekul toetama vähemalt 95 protsenti häältest, märgib LHV.

«Vaadates investorite meelsust pakkumise suhtes peame üpris kõrgeks võimalust, et TeliaSonera ka eelpoolmainitud protsessi käivitaks,» tõdes Oidermaa, kelle sõnutsi võtab vähemusaktsionäride aktsiate ülevõtt siiski aega vähemalt 2-3 kuud ning makstav hüvitis oleks sama, mis praegu kehtiva pakkumise korral.

Kokkuvõttes soovitame investoritel TeliaSonera poolt tehtav pakkumine aktsepteerida. Ilma riigi toetuseta pole investoritel piisavalt jõudu kõrgemat pakkumist TeliaSoneralt nõuda, lausus Oidermaa.

«Peame tõenäoliseks, et TeliaSonera saavutab piisavalt suure osaluse kõigi aktsiate väljaostuks. Seega oleks investoritel kasulikum pakkumises osaleda ning saada raha aktsiate eest juba 16. oktoobril, kui oodata 2-3 kuud ning alles seejärel sama suur tasu kätte saada,» ütles Oidermaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles