Ise kinnisvara müües arvesta koolirahaga

, Koduleidja.ee juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Inimesed, kellele kinnisvara müümine on aktuaalne, peavad otsustama, kas teha seda omal käel või maakleri abiga. Maakleri kogemused ja kontaktid võivad aidata kümneid tuhandeid kroone säästa.

Kõik väljaütlemised maakleri asendamatusest leiavad netikommentaatorite ja asjaosaliste terava vastukaja. Eksisteerib arvamus, mille kohaselt on maakler kinnisvara vahendustegevuses ebavajalik.

Pakkumaks klientidele valikuvabadust, oleme tähelepanu pööranud ka nendele kinnisvaramüüjatele, kes soovivad ise müügiga tegeleda.

Sisestades müügipakkumise meie keskkonda, edastatakse see automaatselt kõikidesse suurematesse müügikanalitesse.

Info täiendamiseks, fotode vahetamiseks või hinna muutmiseks ei pea külastama taas kõiki müügikanaleid, vaid piisab muudatuse tegemisest meie keskkonnas.

Klubi luues oli turuolukord teine, pangad jagasid lahkelt raha, tulevik oli helge ja inimesed ostsid valimatult kõike.

Sellisel turul ei olnudki vaja teha muud, kui avaldada kuulutus ja suure tõenäosusega oli vara peagi müüdud. Kõik muutus aga ootamatult. Puutume oma töös kokku omanikega, kes müüvad kinnisvara juba mitmendat aastat. Vara soetushinnast on halvemal juhul järel vaid kolmandik.

Maakleritasu – kokkuhoid?


Kuidas käituda praegusel turul? Ise müües on müüja jaoks suurimaks eeliseks vaieldamatult kokkuhoid maakleritasult.

See julgustab ka ostjat müüja poole pöörduma, kuna nii on lihtsam hinnas kaubelda. Kas aga müüja ikka hoiab maakleri teenustasult ka tegelikult kokku?

Maakleritasu on tavapäraselt 3-5% müügihinnast. Kui keskpärane korter müüakse näiteks 600 000 krooni eest, kulub maakleriteenusele umbes 20 000 krooni. Praegustest tingimustes teab ostja, et hinna üle võib julgelt kaubelda.

Ostjad kauplevad mitte kümnetes tuhandetes, vaid sadades tuhandetes kroonides. Seega võib tihti olla kaotus suurem kui võit maakleritasult.

Koduleidjal on ainuüksi augustist tuua mitu näidet, kus maakleri töö tulemusel on kinnisvara müüdud müüja poolt seatud hinnast ligi 100 000 krooni tulusamalt. Kuidas see võimalik on?
Maakleri töö on tuua omanikule parim tulemus. Objekti huvilistele tutvustades tunneb maakler ära «tõsise ostja». Kui neid on mitu, valitakse ostja enampakkumise teel.

Õiglane lahendus müüja jaoks on eelistada kõrgema hinna pakkujat, kuigi ka see ei pruugi alati tuua lahenduse.

Meie maakler Ave-Liis korraldas hiljuti enampakkumise, kus kaks kõrgema hinna pakkujat peatusid ühe hinnataseme juures. Antud juhul otsustas võitja loos ning tulemuseks oli müüja rahulolu.

Ostutehingust kõrvale jäänud kliendile leiab maakler aga sobiva variandi teiste pakkumiste hulgast. Sarnaseid näiteid on mitmeid. 

Maakleri plussiks kontaktid


Maakler leiab ostja suure tõenäosusega kiiremini, kui ise müües. Maakleritel on hulga kontakte ostuhuvilistega, kes sobivat kinnisvara otsivad.

Omanikul kulub müümiseks aega rohkem, kuna ta siseneb turule ilma, et tal oleks kontaktid eelmiste, müüdud ja müügis olevate objektide ostuhuvilistega.

Käesoleval aastal on korterite hinnad Tallinnas kukkunud 30%, mis teeb keskmiseks languseks 3,75% kuus. Lihtne arvutus näitab, et kui tulemuseni jõutakse maaklerist kuu võrra hiljem, on omanik kaotanud 600 000 kroonise hinnaga vara väärtusest juba 22 500 krooni.

Maakler Kristjanile tuli juulis müüki korter Mustamäel. Kuna omanikul oli tehinguga kiire, näitas Kristjan korterit nimekirjas olnud ostuhuvilisele juba sama päeva õhtul. Hind lepiti kokku ja järgmisel päeval olid osapooled notaris. Oluline oli ka see, et tehingu kiirust arvestades oli müügihind vääriline.

Ma ei propageeri maaklerite asendamatust. Kes leiab, et maakler lisaväärtust ei too, võib kahtlemata ise müügiõnne proovida. Koduleidja klubi klientide näitel loobutakse mõne aja möödudes sageli katsetamisest ja usaldatakse müügi korraldamine maaklerile.

Iseseisvalt on soovitav müüa neil kinnisvaraomanikel, kes omavad vastavat kogemust ja on kursis turu pideva liikumisega ning neil, kes on valmis selle oskuse omandamiseks «kooliraha» maksma.

Olen veendunud, et praegusel turul aitab kogemustega, turuga igapäevaselt kursis olev ja kontakte omav maakler tagada müüjale parema tulemuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles