Kanal 2: Kalevi kommivabrik sõdib Rae vallas reovee pärast

Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kalevi kommivabriku ja Rae valla vee-ettevõtte Elveso vahel kestab juba pikka aega tüli reovee pärast, mida magusavalmistaja laseb ühtsesse kanalisatsioonivõrku, vahendab Kanal 2.

Sisuliselt tuleb Kalevi torudest välja tugevasti lahjendatud kakaod, mis vajab vees puhastumiseks hapnikku, ent selle tase on 2006. aastal kehtestatud normidest seitse korda kõrgem, märgib «Reporter».

Elveso juhataja Toomas Heinaru sõnul on Kalevi  kommitehas valmistanud ettevõttele peavalu juba kolm aastat. Ta väitis, et reoveefirma ei suuda oma vahenditega reostust likvideerida, mistõttu läheb osa sellest Pirita jõkke.

See aga toob kaasa sanktsioonid Harju keskkonnateenistuselt, mida peavad kinni maksma Rae valla elanikud läbi kõrgemate kanalisatsioonitasude. «See on ebaõiglane, sest ühte tootmist ei saa elanikkond kinni maksta,» märkis Heinaru.

Kalevi kommitehas vastaspoole väidetega ei nõustu. Suurfirma juhatuse liige Mait Nilson kinnitab, et algselt oli Elvesoga kokku lepitud palju suurema vee tarbimise osas kui praegu tarbitakse ja tegelik reostus ei ületa kokkulepitud taset. Tema sõnul tahab Elveso pigem rahastada oma tegevust magusatootja arvel.

Omavahel ettevõtted enam peaaegu ei suhtlegi ning vaidlus on ka kohtusse jõudnud. Heinaru sõnul on Kalev jätnud maksmata ka arved, Nilson aga seadis kahtluse alla nende arvete seaduslikkuse, kuna tegemist polevat mitte tasudega teenuste eest, vaid ühepoolselt määratud trahvidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles