Sillaehitaja sai linnalt möönduse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis avatud Vabadussilla eest on linnal ehitajale veel 6 miljonit krooni tasumata, sest ehitaja pole toonud garantii tagamiseks pangalt kirja.
Juulis avatud Vabadussilla eest on linnal ehitajale veel 6 miljonit krooni tasumata, sest ehitaja pole toonud garantii tagamiseks pangalt kirja. Foto: Margus Ansu

Kuigi sillaehitaja Tilts andis Vabadussillale viieaastase garantii, lubab Tartu linn selle tagamiseks mõeldud pangatõendit esitada kõigest aasta kaupa.


Tartu abilinnapea Margus Hanson ütles, et kui silla ehitus venis, peeti Tiltsiga läbirääkimisi valmimistähtaja edasilükkamise üle ja linna üks tingimusi oli algses ehituslepingus märgitud kaheaastase garantii pikendamine viie aastani.



Lepiti kokku, et garantii tagamiseks esitab Tilts linnale panga garantiikirja, mille väärtus on 2 protsenti silla ehitusmaksumusest ehk 3,2 miljonit krooni. Kui aga kirja esitamise aeg kätte jõudis, selgusid väidetavalt uued asjaolud.



Igal aastal garantiikiri


«Viie aasta pikkust garantiikirja ei väljasta ükski pank, seetõttu leppisime kokku garantiikirja tegemises aastaks,» selgitas Hanson. «Igal aastal 30 päeva enne eelmise lõppemist tuleb Tiltsil tuua uus garantiikiri. Kui seda ei tehta, saab raha kehtiva kirja alusel sisse nõuda.»



Toimetust konsulteerinud kõrge pangaametnik ütles, et pikema garantiikirja tegemist võib takistada eelkõige ettevõtte «mitte kõige parem» majandusolukord.



Teine selgitus, mis linnalt garantiikirja kehtivusperioodi lühendamise kohta tuli, räägib aga väiksematest kuludest Tiltsile. Linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool ütles, et aasta kehtivate garantiikirjade puhul tuleb Tiltsil pangale maksta väiksemat protsenti.



Pool lisas, et aasta kaupa pikendatavas garantiikirjas võib näha ka eelist linnale, sest panka, kes täna annab garantiikirja, ei tarvitse viie aasta pärast alleski olla. Igatahes lükkas linn kindlalt tagasi Tiltsi ettepaneku kasutada pangagarantii asemel kindlustuslepingut.



Kas linn nüüdse muudatusega võitis või kaotas? Pool möönis, et vastutulek ettevõtjale on, aga kas linn pigem midagi ei kaotanud. «Viie aasta pärast saab öelda, mis tegelikult juhtus,» tõdes Pool.



Garantiikirja veel pole


Hanson ütles, et tema veendumuse kohaselt ei ole linna huvid sellest muudatusest karvavõrdki kahjustatud, sest eelmine garantiikiri peab tingimata olema jõus, kui uus tuuakse. Küll oleks võinud praegu loa saanud muudatuse lepingusse kirjutada juba koos garantiiaja pikendamisega.



Praegu linnal garantii tagamiseks Tiltsilt panga garantiikirja ei ole, aga samas on linnal välja maksmata 6 miljonit krooni, makse eelduseks on pangagarantii esitamine.



Mis juhtub aga siis, kui sillal ilmnevad võimalikud probleemid on kallimad kui 3,2 miljonit krooni? Hanson vastas, et vastutus on ehitajal ikka, garantiikiri on selleks, et ehitaja niisama lihtsalt ära ei kaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles