Suri kosmonaut Pavel Popovitš

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmonaudid Andrijan Nikolajev (vasakul) ja Pavel Popovitš 1962. aastal pärast ühislendu.
Kosmonaudid Andrijan Nikolajev (vasakul) ja Pavel Popovitš 1962. aastal pärast ühislendu. Foto: SCANPIX

Venemaal suri täna 79-aastasena Pavel Popovitš, kes käis neljanda Nõukogude kosmonaudina kosmoses, ütlesid kosmoseametnikud.


Popovitšit tuntakse kõige paremini raketi Vostok-4 piloodina, kes osales 1962. aasta augustis kahe mehitatud kosmoselaeva ühislennul.

Teist raketti Vostok-3 juhtis Andrijan Nikolajev, kes suri 2004. aastal.

Popovitš osales 1974. aasta juulis kosmoselaeva Sojuz-14 komandörina ka pikemal 15-päevasel missioonil.

«Pavel Romanovitš Popovitš suri kolmapäeval ühes Krimmi sanatooriumis. Nüüd tehakse kõik vajalik, et tema surnukeha Moskvasse viia,» ütles kosmonautide liidu esimees Vladimir Kovalenok uudisteagentuurile ITAR-TASS.

«Ta oli üks vähestest inimestest, kellel polnud mitte ainsatki vaenlast, vaid ainult sõbrad. Selle mehega oleks võinud minna tulle, vette, luurele, kuhu iganes,» lisas ta.

ITAR-TASS viitas allikatele, kelle sõnul suri Popovitš ajurabandusse. Viie päeva pärast oleks ta saanud 80-aastaseks.

Popovitš sündis 1929. aastal Kiievi lähedal ja kuulus teedrajavate kosmonautide hulka, kes said väljaõppe Vostok tüüpi rakettide pilootidena. Tegu oli esimeste mehitatud uuringurakettidega, mille Nõukogude Liit kosmosesse saatis.

Popovitši meenutati teravmeelse mehena, kes armastas seltskonda. Ta ise nimetas end alati esimeseks ukrainlaseks, kes kosmoses käis.

Hiljem osales ta Nõukogude Liidu programmis Kuule mehitatud lennu tegemiseks, kuid see suleti, kui USA ette jõudis. Popovitši pärjati Nõukogude Liidu kangelase autasuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles