Jazzklubi hooajale anti stardipauk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sooäär
Jaak Sooäär Foto: Peeter Langovits

Veel mõni aeg tagasi poleks olnud mõeldav, et meil jagub häid tegijaid džässis nii rohkelt, et igal reedel ning laupäeval lõõgastust vajavale muusikasõbrale elamusi pakkuda. Nüüd on see reaalsus. Eesti džässielu keeb kõrgel temperatuuril.

Tartus algas Jazzliidu hooaeg 6. septembril trio Melvin-Eespere-Mälgand kontserdiga, Tallinnas anti avapauk 14. septembril teater NO99 keldris.

Järjekordse aasta algust tähistati džässirahvale igiomasel moel – lõbusalt üheskoos jämmides. Hoolimata hirmujuttudest, et suurtel festivalidel on jämmsessioonide tava aeglaselt välja suremas, nõustuksid ilmselt kõik muusikud sellega, et harilikust vabamas õhkkonnas, spontaanselt ja huumoriga lemmikpalu esitada ongi võib-olla see, mis toob esile džässi tõelise olemuse.

Algas lõbusalt

Kohal oli Eesti džässi raskekahurvägi saksofonist Villu Veski ja trummar Tanel Rubeniga eesotsas, kuid ka väljapaistvamad noored muusikud, keda pääseb igal aastal üha rohkem pildile.

Erinevates koosseisudes astusid üles teiste seas bassimängija Peedu Kass ja viimaste aegade säravaim Eesti džässlauljanna Kadri Voorand. Sama tulised kiiduavaldused nagu eelmisel aastal teenis oma voolava tehnikaga ka noor andekas pianist Holger Marjamaa. Tippude musitseerimist kuulas džässiklubi kohta päris arvestatav publikuhulk.

Selle omalaadse kontserdisarjaga on Eesti Jazzliidu kui korraldaja peamisi eesmärke propageerida kodumaist džässi ning kasvatada publikut.

Rõõm on tõdeda, et džäss on kinnitamas kanda pealinnast väljaspoolgi – «džässilinna» tiitli on saanud nii Tartu, Viljandi, Pärnu, Rakvere kui ka Kuressaare. Geograafiliselt laieneda džässiklubil sel aastal plaanis ei ole, küll aga tõotab ettevõtmise eestvedaja Jaak Sooäär nii kvantiteedi kui ka kvaliteedi kasvu.

Pikas nimekirjas esinejatest, kes järgnevatel kuudel klubis kontserte annavad, kohtab näiteks kitarrist Oleg Pissarenko, elektriviiulimängija Tiit Kikase ja sama tuntud lauljannade Sofia Rubina ning Kadri Voorandi nime.

Uusi tuuli tõotab tuua improvisatsiooniline proge-jazz kollektiiv Phlox, vanad tuttavad Weekend Guitar Trio ja Ajavares astuvad üles uute kavadega. Lisaks on siia tulemas huvitavaid välisesinejaid.

Rohkem ja paremini

Islandi, Rootsi, Soome ja Norra noortest muusikutest koosnev Laser on kuum ja värske nimi Skandinaavia džässis, Jaak Sooääre ja Daniel Erdmanni rahvusvahelises projektis Dessert Time osaleb Norra isikupärane vokalist Gine Anderssen. Pärliks saab olema kontsert 6. oktoobril, kus musitseerib USA uue põlvkonna saksofonist Andy Middleton.

Kõikide linnade peale kokku on plaani võetud korraldada umbes 150 kontserti, sel juhul on eelmise aasta koguarv 11 muusikaelamuse võrra ületatud. «Kõik on sujunud kenasti,» tõdeb Sooäär rahulolevalt ega näe põhjust, miks ei peaks asjad samamoodi laabuma kuni kevadeni.

Eesti Jazzliidu jazziklubi

• Klubi alustab neljandat hooaega. Kontserdisarja korraldab 2004. aastal asutatud Eesti Jazzliit.

• Eelmisel hooajal oli kokku 139 kontserti. Tänavu on kavas mitmes linnas korraldada kokku 150 kontserti.

• Lisaks eesti muusikutele on külalisesinejaid Inglismaalt, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Norrast, Islandilt, Venemaalt, Rootsist, Soomest ja USAst.

• Vaata ka www.estjazz.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles