Tiia Rohelsaar: hea ettevõte algab heast ideest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiia Rohelsaarel (26) ideid ja tahtmist neid elluviia jätkub – käivitanud 2006. aastal edukalt sisearhitektuurifirma IG, tegeleb ta praegu Eesti Disaini Agentuuri käima lükkamisega.

Tiia peab ennast ideede generaatoriks, rutiinset tööd ta teha ei suuda. «Mina tahan oma ideed ise ellu viia,» selgitab ta lihtsalt. «Seepärast ei istu mulle selline ettevõte, kus igaüks teeb protsessist osa – mina tahan näha tervikut.»

IG – Inspired Generation – see nimi iseloomustab täielikult Tiia loomust: noor, ettevõtlik, ideederohke, hakkaja.



Hea idee eelkõige



Möödunud aastal võttis Tiia ideega pakkuda sisearhitektuurile lisaks ka ehitustööd ja mööblivalmistamist osa NETS (New Entrepreneurs in Technology and Science) ettevõtlusprogrammi konkursist ja saavutas Tallinna projektidest esikoha. Konkurss oli suunatud teadmismahukat äri alustavate noorte ettevõtjate nõustamisele ja koolitamisele ning just know-how saamist peabki Tiia selle konkursi tugevamaks küljeks.



Projektist tegelikkuseni on siiski rohkem kui üks samm, sestap on Tiia tänaseks mööblivalmistamisest ja ehitustöödest loobunud ning keskendunud sisearhitektuuriprojektidele.



Tiia leiab, et Tallinnas on algajal ettevõtjal piisavalt võimalusi osaleda konkurssidel, saada stardiraha või oma ideele tunnustust.



Suurem abi olekski liiast. «Inimest ei saa lõputult aidata. Kui idee on hea ja see on läbinud heade ekspertide kadalipu ning saanud ka stardiraha, peab inimene ise toime tulema,» on ta omamoodi resoluutnegi.



Konkursivõiduga saadud 50 000 krooni kulus Tiiale samuti marjaks ära. Sellega sai ruumid renditud, kodulehekülg tehtud, asjaajamine käivitatud. Praegu töötab veidi üle aasta tegutsenud IG-s lisaks Tiiale veel kolm inimest.



«Meil läheb hästi,» nendib Tiia. «Kui sa ikka teed oma tööd hästi, räägitakse sinust ja sind soovitatakse teistelegi.»



Tiia peab plaani IG tegevjuhtimine kellelegi teisele üle anda, et täie jõuga uuele ettevõttele – Eesti Disaini Agentuurile – pühenduda.



Uue projekti käivitamine



Tiia räägib uuest projektist õhinaga. «Meie juurde tuleb mõne ettevõtte esindaja, kes tahab näiteks Itaalia turule toole valmistada. Meie teeme talle sealse turu analüüsi, selgitame välja, missugune toode seal läheb, ka sealsed intellektuaalse vara nõuded, pakume oma andmebaasist disaineri,» selgitab Tiia. «Ükskõik millises maailma nurgas elav inimene läheb internetti ja saab sealt tellida disainiprojekti, protsessi käigus saab oma paroolide ja koodidega sisenedes jälgida projekti valmimist.»



Oma ideede realiseerimiseks, nende eduks on Tiia valmis kõik tegema. Möödunud aastal sõitis ta Hiinasse Shangaisse, et tutvuda sealse disainituruga.



«Esialgu küll veel ühtegi tellimust ei ole, küll aga on olemas potentsiaalne huvi ja ka mõningad kontaktid,» räägib Tiia kaarte lõplikult avamata. Tiia ei tee suuga suurt linna, tema on tegude inimene.



Senikaua, kuni Hiina Eesti ja meie disainiga tutvub, on Tiia leidnud lühikese aja jooksul tegusad kontaktid Inglismaal, Soomes, Rootsis, Itaalias.



Tiia disainijuttu kuulates võib eeldada, et tegemist on Eesti Kunstiakadeemia lõpetanuga – sisearhitektuurist ja sisekujundusest räägib ta kui tõeline professionaal. Tegelikult on Tiia lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli ehitusinsenerina.



«Valisin inseneri eriala isa soovitusel, kes ütles, et insener ei jää ühelgi ajal üheski riigis nälga,» räägib Tiia, keda huvi inseneriameti vastu viis isegi Hispaaniasse sadamaehitust tudeerima. Et selleks tuli kahe kuuga hispaania keel ära õppida, teda ei kohutanud.



«Kui ikka huvi on, saab kõigist raskustest üle,» reageerib ta kiidusõnadele napisõnaliselt. Ideedest ja tahtmisest uut avastada Tiial puudust ei ole, sestap on ta kindel, et Eesti Disaini Agentuur ei jää tema viimaseks ettevõtmiseks. «Midagi kindlasti tuleb ja selle järel veel midagi ja veel midagi – elu pakub nii palju ideid ja seeläbi ka eneseteostusvõimalusi,» ütleb Tiia.



Mingi töönarkomaan ta siiski ei ole: noorel ettevõtjal jätkub aega nii džässtantsuks, kick boxing’uks, tenniseks, Maroko köögi avastamiseks – kõigeks uueks, mida elu ette toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles