Toomas Helin taotleb enda vanglast vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Helin ja tema kaaskohtualune Indrek Sürje aastal 2003.
Toomas Helin ja tema kaaskohtualune Indrek Sürje aastal 2003. Foto: Mati Hiis/ SL Õhtuleht

Aafrikast Eestisse tonni marihuaanat smugeldada üritanud Toomas Helin taotleb Harju maakohtult enda enne tähtaega vanglast vabastamist.

Viimati taotles 40-aastane Helin vabastamist kevadel, kuid siis tühistas Tallinna ringkonnakohus prokuröri kaebuse alusel tema vabastamise määruse.

2005. aasta aprillis mõistis kohus Helinale narkokuritegude eest kuue aasta ja kuue kuu pikkuse ning tema lähemale abilisele, 31-aastasele Indrek Sürjele viie aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Helina ja Sürje alluvuses tegutsenud 53-aastast Märt Jollerit karistas kohus kuue kuu pikkuse vangistusega.

Kohus mõistis Helina, Sürje ja Jolleri süüdi Aafrikast tonni marihuaana Eestisse smugeldamise katses ning mitmes kergemas narkokuriteos. Prokuröri nõudmisest hoolimata ei mõistnud kohus mehi süüdi kuritegeliku ühenduse moodustamises ja sinna kuulumises.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse järgi lõi Helin 2000. aasta lõpus suure koguse narkootilise ainega seotud kuritegude toimepanemiseks kuritegeliku ühenduse, kuhu kuulusid peale tema ka Joller ja Sürje.

Jolleri ülesanne oli hankida kuritegude toimepanemiseks vajalikku infot ja dokumentatsiooni ning luua tehniline baas. Sürje pidi abistama Helinat ja Jollerit.

2001. aasta algusest sama aasta sügiseni korraldas Helin suure koguse ecstasy-tablettide valmistamist, milleks Joller ja Sürje pidid hankima vajaliku teabe, tehnilised vahendid, laboritarbed ja kemikaalid.

2001. aasta aprillis ostis Sürje Helina korraldusel firma Indikaator, mille nimele vormistati kemikaalide hankimiseks vajalikke dokumente, samuti oli firmat vaja kaupade tollist kättesaamiseks.

Sama aasta kevadsuvel andis Helin Jollerile ja Sürjele ülesande korraldada dokumentatsioon Aafrikast Malawist Eestisse saabuvale merekonteinerile, kuhu oli toidukaupade hulka peidetud ka suur kogus marihuaanat.

Hollandi ametivõimud avastasid Eestisse teel olnud 973,46 kilogrammi marihuaanaga merekonteineri 2001. aasta 9. novembril ja teavitasid sellest keskkriminaalpolitseid.

Eesti mustal turul oleks rekordilise narkolasti väärtus olnud üle saja miljoni krooni.

Pärast seda vahistas keskkriminaalpolitsei suureulatuslikus narkoäris kahtlustatavatena Helina, Sürje ja Jolleri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles