Lasteaiasaba saladus püsib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus on lasteaiajärjekorras 1677 last. Mitmed järjekorras olijad on avaldanud soovi näha järjekorda ja selle liikumist internetist.
Tartus on lasteaiajärjekorras 1677 last. Mitmed järjekorras olijad on avaldanud soovi näha järjekorda ja selle liikumist internetist. Foto: Margus Ansu

Kuigi paljud lapsevanemad on avaldanud pahameelt Tartu lasteaiajärjekorra läbipaistmatuse pärast ja sooviksid saada selgust, millal nende laps järjekorras aiakohani jõuab, on veel segane, kunas see võiks juhtuda.

Raul Kübarsepp on kahe aasta ja üheksakuuse võsukese isa, lasteaiajärjekorras on ta oodanud läinud aasta kevadest. Seni saadud infoga selle kohta, mitu kohta on tema laps edasi liikunud ja kunas võiks koht tekkida, ta rahul pole.

«Puudub vähimgi ülevaade ning hämar teadmatus tekitab stressi ja masendust,» tõdeb ta. Kübarsepp on kuulnud, et varem on vanematele tehtud vihjeid, mida koha saamiseks lasteaiale tuua või kuidas aidata. Uus süsteem võtaks tema hinnangul selleks ilmselt võimaluse.

«Muidugi oleks tore näha võrgus nimekirja oma silmaga ja saada kinnitust, et korruptsioon puudub,» rääkis Kübarsepp.

Augusti algul lubas puhkusel viibiv Tartu abilinnapea Jüri Sasi, et sügiseks on välja mõeldud hea ja turvaline lahendus, kuidas järjekordi internetis avaldada.

Üleriigiline register

Üleeile selgitas Tartu linnavalitsuse peaspetsialist Katrin Parv, et linn ei ole internetti lasteaiajärjekorra registrit teinud, kuna AS Andmevara juba tegeleb üleriigilise infosüsteemi loomisega, kuhu koondatakse kõikide Eesti omavalitsuste lasteaiajärjekorrad.

Parve hinnangul ei ole lihtne luua üle-eestilist registrit, kuhu koondataks nii need, kes on järjekorras, kui ka need, kes juba lasteaias käivad. «Andmekaitseseadust olete lugenud?» kõlab vastuseks, mis on selle loomisel kõige raskem.

Samuti lisab ta, et raske on nii programmeerimine kui ka registri loomine.

Ka tulevase üleriigilise andmebaasi volitatud töötleja, AS Andmevara projektijuht Urmas Ojamäe kinnitab, et üleriigilise registri loomise plaanid on olemas ja kooskõlastamisringid juba käivad. Lasteaia ja -hoidjate juurde pürgivad lapsed on plaanis koondada registrisse, mis hakkaks olema osa Eesti hariduse infosüsteemist, aga praegu on veel tema hinnangul vara midagi konkreetselt öelda.

«Ega me ei jõua kohe nüüd, et nii kui antakse stardipauk, on kõik väga hästi,» nendib mees ja lisab, et register võiks valmis saada järgmise aasta alguseks. «Tänase seisuga on meil plaan jaanuaris, aga see on siis, kui kõik läheb nii nagu planeeritud.»

Mis seal varjata on?

Telefonis seda ajakirjanikult kuulnud, tõdes ka Jüri Sasi, et nii kaua oodata ei saa, kuigi seni on loodetud riikliku registri peale, sest dubleeriva registri loomine poleks tema hinnangul otstarbekas. Sasi sõnul lubas Andmevara riiklikku registrit esialgu juba augustikski.

Eile hommikul väitiski Sasi, et linna IT-teenistusega on asja arutatud ning detsembriks võiks olla register internetis. Plaan on teha register ID-kaardi põhiselt ja nii, et lapse liikumist saaksid järjekorras näha ainult tema vanemad. «Need, kel sellega seost ei ole, ei pääseks üldse ligi,» sõnas Sasi.

Vanemad näeksid netis üksnes oma lapse liikumist järjekorras, mitte tervet järjekorda.

Lapsevanem Kübarsepp tõdes, et ID-kaardi või internetipanga kaudu sisenemine oleks ka lahendus. «Samas poleks mul midagi selle vastu, kui niisama nimed võrgus oleks – mida seal varjata?» küsis Kübarsepp.

Abilinnapea kartis aga delikaatsetele isikuandmetele viidates, et üks vanem võib nimekirjade internetti panemisega küll nõus olla, aga ülejäänud 1600 võivad selle vastu protestima hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles