Inimõiguste teabekeskuse juht: riik pole mitte-eestlaste lojaalsusele samaga vastanud

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Semjonov
Aleksei Semjonov Foto: Inimõiguste teabekeskus

Inimõiguste teabekeskuse direktori Aleksei Semjonovi sõnul on mitteestlaste võimalustel Eestis justkui klaaskatus peal ning tema hinnangul pole riik mitte-eestlaste poolt näidatud lojaalsusele samaga vastanud.

Semjonov ütles usutluses venekeelsele Postimees.ee`le, et mitte-eestlased on oma lojaalsusest Eesti riigile ammu tõestanud, kui osalevad siinses poliitilises elus ja majanduselus.

«Nad käituvad nagu õiguskuulekad kodanikud ja selles mõttes on nad oma kohutsused riigi ees täitnud ja ületäitnud,» leidis ta. «Juba ammu oleks Eesti riigil aeg näidata lojaalsust oma elanike vastu.»

Semjonovi sõnul on Eesti riik suletud ning siinsetel rahvusvähemuste esindajatel on enda realiseerimisel justkui klaaskatus peal.

Ta lausus, et peab õigeks õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut hõlbustada mittekodanikest alaealistele Eesti kodakondsuse andmist. Ta lisas samas, et see on veel kaugel kõikide rahvusvähemustega seotud probleemide lahendamisest.

Semjonovi sõnul on Eestis alati elanud palju teistest rahvustest inimesi ning tema hinnangul on eestlased harjunud elama paljurahvuselises ühiskonnas. «Siin ma probleemi ei näe,» lausus ta. «Kuid probleem on mujal: praegune ametlik ideoloogia on monoetnilise rahvusriigi ideoloogia ja see rahvuslik romantism läheb vastuollu tegeliku situatsiooniga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles