Juurikas: intriigid enne tähtede tantsu

Villi Frits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villi Frits,
SS Õhtuleht
Villi Frits, SS Õhtuleht Foto: Postimees.ee

Homme läheb siis möll lahti, jälle algab saade «Tantsud tähtedega». Elu Eestis jääb seisma, lõpevad kõik vähegi arukamad mõttevahetused, keegi ei räägi enam muud kui et mis kellelgi seljas oli ja kes kellega kurameerib.

Hoopis vähem teatakse intriigidest, mis tantsusaatele eelnesid. Üldiselt meenutavad need vandenõu, mida grupp Saksa ohvitsere 1944. aasta suvel Füüreri vastu punus. Ainult et niiditõmbaja, õilsa krahvi von Stauffenbergi osas astus üles endine Eesti TV valgustaja, minu hea kolleeg «Reklaamiklubi» päevilt Raivo Suviste. Alati, kui koos kadunud Nõmmikuga «Reklaamiklubis» neid kuulsaid Uduvere sketše tegime, kippus Suviste-poiss meid oma prožektoritega üle valgustama, nii et telepilt muutus säbruliseks ja servadest moonutas. Eks ta oli noor veel ja kippus kunsti tegema. Üksvahe olevat Suviste koguni Kirjanike Maja musta laega saalis õhtuti küünlavalgel Juhan Liivi luuletusi deklameerimas käinud, kuni elanikud majavalitsusse kaebama läksid, et kole müra ei lase magada.

Hiljem võttis Suviste aru pähe ning temast sai kuulus produtsent, kelle põhitööks on otsida lihtsameelseid, keda saaks telekas näidata, et odavalt täita reklaamipauside vahele jäävat aega.

Niisiis, Suviste-poiss helistas, et nii ja naa, oled meil tuntud arvamusliider ja seltskonnategelane, kas sa ei tahaks end proovile panna glamuurses teleshow’s, kus vaataja ette astuvad kaheksa tuntud inimest, et tantsupõrandal imesid korda saata? Raha saates osalemise eest ei maksta, küll aga koguneb kuhjaga kuulsust.

«Aitüma kutsumast, kallis Raivo!» vastasin mina. «Mul pole mingit huvi tasuta ilmarahvale kometit teha. Aga mis imedesse puutub, siis eks lootnud Adolf Hitler samuti, et juhtub ime ja Stalin naerab ennast ribadeks, kui ta koos Göringiga tantsusaatesse läks.»

Paar päeva hiljem võttis minuga diplomaatiliste kanalite vahendusel ühendust Vene Föderatsiooni erakorraline ja täievoliline suursaadik Eesti Vabariigis Nikolai Uspenski.

«Villi Karlovits, Eesti töörahvas eesotsas Nõukogude armee reservseersandi seltsimees Suvistega on avaldanud soovi, et osaleksin Kanal 2 saates «Tantsud tähtedega» koos Kristina Tennokesega. Mida teie sellest ettepanekust arvate? Lasin oma inimestel igaks juhuks seltsimees Tennokese foto internetist välja printida, tundub päris huvitav daam olevat.»

«Ah et mis mina arvan?» ütlesin mina. «Soovitaks teil, Nikolai Nikolajevitš, hästi järele mõelda, miks tullakse niisuguse ettepanekuga Vene, aga mitte USA või Iisraeli suursaadiku jutule. Miks tahetakse just Venemaa esindajat tolaks teha? Seejärel küsige endalt, kelle huvides on, et tuumariigi esindajat hakatakse seostama Kristina Tennokesega, keda on varem seostatud Eesti kodanliku armee praaporstšiku Aivar Riisaluga? Kas te muide teate, et veel eelmisel aastal kandis see «huvitav daam» perekonnanime Tennokese-Ott? Olete ehk mõelnud, milline oli härra Oti saatus, kuhu härra Ott pärast tantsusaadet kadus? Laske oma inimestel järele uurida! Ja kui te olete endale need küsimused esitanud, siis küllap leiate ka vastused.»

«Tänan, Villi Karlovitš, hea nõuande eest!» õhkas Nikolai Uspenski. «Lasen oma inimestel selle õnnetu pildi silmapilk internetti tagasi panna. Ma ei unusta teie teenet kunagi. Helistage, kui midagi tarvis, kas produkte või medikamente, lasen kohe diplomaatilise postiga saata, Moskvast saab neid ikka odavama hinnaga kui Eestist.»

Jah, intrigeeris see Suviste-poiss mis ta intrigeeris, susis mis ta susis, tänu minu targale tegutsemisele õnnestus kõige halvem siiski ära hoida. Seltskond, kes homme õhtul kaamerate ette astub, ei kujuta endast poliitilist riski Eesti Vabariigile, ehkki ei jäta välisvaatlejatele kõige helgemat muljet meie rahva (õnneks ka ühe Rootsi diplomaadi) vaimsest seisundist.

Tegelikult kurb, mis on saanud tublidest eestlastest, keda kogu maailmas tunti tänu sellistele suurvaimudele nagu Paul Keres või Georg Ots. Just Georg Otsast, oma heast sõbrast, kes nüüd Marko Matvere kehastuses filmi sisse pandi, oleksin tahtnud teile täna jutustada, aga see on justkui mingi õudne needus, et jutt hoopis tantsusaate peale ära keeras. Eks vast siis mõni teine kord kuulete neid lugusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles