Roubini: aktsiaturge ootab lähikuudel langus

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Aktsiate ning toorainete hinnad võivad lähikuudel langeda, sest investorid on majanduse taastumise kiiruses pettunud, usub New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.


Roubini oli üks nendest vähestest analüütikutest, kes finantskriisi ette nägi. Mais prognoosis ta, et USA majanduses ei hakka olukord paranema enne 9 kuud.


Nüüd ootab ta arenenud riikidele vaevalist taastumist, samas kui arenevatel majandustel võib minna oluliselt paremini.

Ta tõdeb, et aktsiate ning toorainete hinnaliikumised on arvestanud Roubini prognoositavast hoopis teistsuguse stsenaariumiga.
«Hinnatõus on olnud liiga suur ja liiga kiire. Korrektsioonioht on suur, eriti kui lõpuks saadakse aru, et taastumine ei saa olema kiire, » lausus Roubini Bloombergile antud intervjuus. Roubini usub, et taastumiskõver ei saa olema kiire nn V-kujuline, vaid pigem U-kujuline.

Majandusprofessor usub, et hinnalangus võib tulla kas praeguses või järgmise aasta esimeses kvartalis.

Roubini sõnutsi ei ole reaalmajanduses olulist taastumist toimunud, vaatamata sellele et USA aktsiate hinnad on majanduse kosumise lootuses viimase poolaastaga teinud 50-protsendilise hinnatõusu. Kui oodatud paranemist majanduses ei toimu, toimub korrektsioon ja liigne optimism lastakse hindadest välja.

Roubini hinnangul võib Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) järgmise aasta 3,1 protsendi tasemel majanduskasvu ootus olla reaalne, kuid ta toonitas, et kasv saab olema väga nõrk.

Roubini on mures, et lihtsalt kättesaadav odav raha on hakanud tekitama uusi hinnamulle aktsia- ja tooraine- ning võlapaberite turgudel ning arenevatel turgudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles